Nyhet

TEST: Norges raskeste mobile bredbånd

Hastigheten på mobilt bredbånd har blitt stadig bedre, men behovene våre har også blitt mye større. Forsidene på de store nettavisene har blitt fulle av grafikk, og vi bruker stadig flere tunge musikk- og video-tjenester, som Spotify og YouTube.

Dette betyr at en hastighet som fungerte fint for få år siden, ikke lenger fungerer så bra. Vi har alle opplevd å vente en evighet på å en avisforside, eller på at videoen vi skal se mellomlagrer nok til å spille av skikkelig.

For at mobilt bredbånd skal gi en god opplevelse forutsetter det en operatør som kan levere god dekning og høye hastigheter i mobilnettet sitt. Alle de norske operatørene lover dekning over store deler av landet, og i noen tilfeller loves også svært høy hastighet.

Det store bildet

Dermed er det duket for en ny episode i vår test av mobilt bredbånd. Denne gangen er det dekning og hastigheter som skal måles. Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet, resultatene overrasket oss.

Målingen har vi foretatt ved hjelp av den velrennomerte tjenesten Speedtest.net for hastighetsmåling på internett. Målingene har vi gjort på 27 punkter i landet, konsentrert rundt noen av de største byene i sitt område.

Det er viktig å få med seg at vi absolutt ikke har forsøkt å erstatte operatørenes dekningskart. Hver måling er et øyeblikksbilde, og situasjonen kan fort snu seg. Det er mye som kan påvirke disse målingene, men dette er faktorer som er like for alle operatørene som er med i testen.

De største nettene

Her er det det store bildet vi er på jakt etter. Vi kårer altså det beste bredbåndet basert på hvor mange punkter hver aktør har vunnet.

Det er operatørene Ice, NetCom og Telenor som er med i denne testen. De fleste som tilbyr mobilt bredbånd i Norge bruker dekningen til en av disse aktørene. Utstyret som vi testet i forrige del er også likt på tvers av mange operatører.

Vi går i gang

Vi går rett på sak med en samlende konklusjon på neste side. Dersom du ønsker å lese mer om resultatene på de ulike stedene vi har vært, fortsetter dette med bilder og testgrafikk fra side 3.

I forrige uke testet vi utstyret fra hver operatør.

Les mer: Her er Norges beste 3G-modem.

Dersom du har surfet med mobilt bredbånd vet du at hastighet og dekning er et viktig tema. Plutselig stopper musikken fra Spotify eller WiMP, eller kanskje det går så sakte at nettavisen du forsøker å lese ikke kommer opp.

Vi har tatt stikkprøver flere steder i landet for å få et inntrykk av hva man kan forvente av en slik linje, og forskjellene er store. Enkelte steder er mobilt bredbånd betydelig raskere enn kabelen i veggen, mens det andre steder er så tregt at det grenser til ubrukelig.

De største operatørene

Punktene vi har testet ser du i kartet til høyre på siden. Detaljene for hvert punkt finner du i de påfølgende sidene.

Slik har vi testet

Testen har foregått ved at vi kobler opp mot internett med operatørene etter tur. For hver gang tar vi hastighetsmålinger opp mot nettstedet speedtest.net.

Enkelte steder har opplevelsen vært svært ustabil. Der har vi tatt flere målinger for å forsøke å få et inntrykk av gjennomsnittet på stedet.

I tillegg til hastighetstesten har vi forsøkt praktisk bruk. Det innebærer surfing på vanlige nettsider, bruk av musikktjenester som Spotify og WiMP, og videotjenesten YouTube.

Vinneren er... Telenor!

Dette har fungert i svært ulik grad de forskjellige stedene vi har testet, og etter å ha testet nesten 30 forskjellige punkter står Telenor igjen som det mest solide alternativet. Telenor var raskest og mest stabilt på 17 av punktene vi har målt.

Det innebærer at Telenor ga den klart beste opplevelsen med de tyngste nettmediene som Spotify og Youtube på mange steder. Telenor var også helt alene om å ha skikkelig dekning på flere steder i testen.

NetCom kommer inn på en annenplass, med seire på ti av stedene. Ice var raskest på seks målepunkter.

Sjekk din by:

Litt urettferdig

Det er likevel flere faktorer som kommer inn her. Netcom skryter mye av hastighet om dagen. Ut fra våre målinger ser vi at de ikke nødvendigvis har så gode hastigheter i 3G-nettet sitt. Der de likevel har sine ord i behold er for 4G-nettet sitt.

NetComs 4G-dekning er ikke spesielt god ennå, og den er konsentrert rundt Norges største byer. Der vi finner den er det likevel ekstremt rask, og den ser ut til å være et godt alternativ til fastmontert bredbånd som ADSL og kabel på iallfall to av stedene vi testet den.

I testen landet vi svært ofte rundt 2 Mbps på målingene, mens vi med 4G oppnådde mellom 15 og 20 ganger så høye hastigheter i Oslo og Trondheim. I Bergen var hastighetene noe lavere, men det er viktig å få med at 4G-testene utenfor Oslo ble utført før tjenesten var offisielt lansert på stedene.

For Ice sin del er nok denne målingen litt ufordelaktig, ettersom de lever av å tilby internett midt oppå fjellet, og langt til havs. Vår test er utført der vi har kommet oss uten å ta båt eller ski fatt.

EDGE og utbygging

Noe som peker seg ut i testen er at utstyret ofte har varslet dekning på den gamle 2G-standarden EDGE, uten at vi faktisk har fått kontakt med internett. Vi er usikre på hva dette betyr, men konstaterer at vi i alle tilfeller har fått betydelig bedre tilkobling fra konkurrenter der dette har skjedd.

Samtlige operatører driver i disse dager en storstilt utbygging av kapasitet. Denne beskjeden fikk vi fra alle involverte da vi fikk låne utstyr. Ettersom alle tre er midt i en oppgraderingsprosess mener vi likevel ikke at testen bør bli for urettferdig.

Utbygging og oppgradering er uansett en kontinuerlig prosess i moderne telenett.

Hele testen

Lurer du på hvilken operatør som har best utstyr finner du svaret på det i Del 1 – Norges beste 3G-modem.

Pris, tjenester og innhold blir Del 3, og kommer i neste uke.
Les hele testen (Del 2) på Amobil.no

Les også
Følg Ski-VM på iPhone og iPad
Les også
Telenor, NetCom eller Ice.net?
Les også
NetCom lanserer 4G i tre nye byer
Les også
Mobilnettet har blitt 500 ganger raskere
Les også
NetCom tredobler hastighetene
annonse