Facebook kan koste dyrt

Nettjenesten Facebook favner stadig flere av oss, og nå har faktisk halvparten av Norges befolkning profil på nettstedet.

Noen er passive brukere som kun ser på andres oppdateringer, mens en del legger inn tekst og bilder en gang i blant.

Men det er også mange aktive brukere. Og disse kan faktisk havne i trøbbel om de skriver litt for mye på Facebook. Som for eksempel om at «nå drar familien på ferie».

– En tilsynelatende uskyldig melding om at du reiser på juleferie eller på handletur i London kan lett snappes opp av uærlige sjeler. Ved å fortelle at du er på ferie, forteller du også at det er tomt hjemme, sier Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring.

Vis nettvett!

I ytterste konsekvens kan altså hjemmet ditt bli robbet på grunn av at du har fortalt om ferieplanene dine på Facebook.

– Det kan være svært ubehagelig å komme hjem etter at innbruddstyver har gjort sitt, og vi oppfordrer derfor alle til å tenke seg godt om før man forteller «alle» om hvor man er til enhver tid. På samme måte som man bør unngå at aviser hoper seg opp foran døren, er det lurt å la være å fortelle på facebook når du er bortreist, sier Bræin Faaberg.

Det er ikke bare statusmeldingene som kan gi deg som Facebook-bruker trøbbel. Det popper stadig opp nye applikasjoner som lar brukerne «sjekke inn» på forskjellige steder. Både Gowalla og Foursquare er nye tjenester som plasserer brukerne på kartet – og forteller potensielle innbruddstyver om at nå er kysten klar.

–Denne typen geoposisjoneringstjenester er blitt stadig mer utbredte, og mange brukere kobler tjenestene opp mot andre sosiale medier som Facebook og Twitter. Da vil posisjonen din kunne spres til alle, og du blir et enkelt bytte for innbruddstyvene, mener Bræin Faaberg.

Sjekk innstillingene!

Hva skal så de som er på Facebook gjøre? Forsikringsselskapet har laget fire råd som de gjerne deler med andre:

* Vær bevisst hvem du deler ferieplaner og store innkjøp med. Oppgi aldri tidspunktet for feriereiser.

* Gå gjennom innstillingene dine på Facebook. Standardinnstillingene tillater at statusoppdateringene dine spres til alle. Sørg i det minste for at kun vennene dine får se statusoppdateringene dine.

* Hvis du bruker Gowalla eller Foursquare, vær bevisst innstillingene.

* Ikke glem de gamle rådene: få naboen til å ta inn posten, ha tidsinnstilling på lysene og sett fasttelefonen over til mobilen slik at noen svarer. (ANB)

Les også
Slik stjal vi Linns identitet
Les også
Docs.com skjønner norsk
Les også
Verdens mest brukte passord
Les også
Advares mot sosiale medier
Mer om
annonse