Tek.no

Nyhet

Slik blir fremtidens smarte hjem

­– Ikke stirr dere blinde på kabling og Wifi, råder gründer.

Shutterstock/Alexander Kirch
12 Nov 2014 05:30

Dublin/Tek.no: Jeff Hogins har grunnlagt det nystartede selskapet Smart Things. Med det ønsker han å gi folk en rimelig inngangsport til fremtidens smarte hjem.

– Et smart hjem bør først og fremst løse de oppgavene du ikke har tid eller lyst til å gjøre selv, sier Hogins.

Smart Things’ visjon er et hjem som låser opp døren for deg, setter på kaffen når du våkner, sier fra når bikkja trenger mat, sørger for perfekt innetemperatur og optimalt energiforbruk, og holder innbruddstyvene ute.

Dette skal gjøres ved hjelp av oppkoblede dingser plassert rundt i hjemmet, og ved hjelp av smart styring av eksisterende installasjoner.

Google kjøpte smart røykvarsler for milliarder

At markedet har tro på fremtiden for smarthjem-produkter ble svært tydelig da Google bladde opp 3,2 milliarder dollar (ca. 20 milliarder kroner) for Nest labs, et selskap som har satt seg fore å gjøre kjedelige hjemmeapparater som termostater og røykvarsler langt mer tiltalende.

Nest-termostaten er selvlærende og programmerbar, og har som mål å gi optimal innetemperatur og lavest mulig energikostnad. Nest-røykvarsleren er talestyrt, og gir en verbal advarsel like før alarmen går. Den har også en lysring som skifter farge etter situasjonen. Gul ved fare for alarmutløsning og rød ved full alarm. En bevegelsesdetektor aktiverer et hvitt lys som lyser opp veien for den som passerer under røykvarsleren.

Hogins håper bransjen snart kommer frem til felles standarder for oppkobling og enhetsstyring. Mangelen på felles standarder er en av de største hindrene for vekst, mener han. Selv har han sterke meninger om flere av alternativene.

­– Du vil ikke at Wifi skal styre smarthuset ditt. Wifi er energikrevende, og du har ikke lyst til skifte batteri i alle dingsene dine noe særlig oftere enn hvert 10. år.

Den smarte termostaten fra Nest er selvlærende, og skal kunne spare store mengder energi.

Hogins håper også på en felles TCP/IP-standard for alle oppkoblede enheter. Dette vil gjøre integrasjon betydelig enklere, mener han. Også nettskykommunikasjon vil måtte standardiseres. I dag har alle tilbydere sin sky, noe som vil kunne låse inn fremtidens kunder.

Hue-oppfinner håper på åpne standarder

George Yianni er hjernen bak Philips' smarte lyspære Philips Hue. Hue er koblet opp til nettet gjennom et knutepunkt, og lar deg blant annet velge farge, styrke og temperatur på hvert lyspunkt med en app.

Både Yianni og Hogins håper fremtidens smarthjem-teknologi blir basert på åpen kildekode, slik at utviklerfellesskapet kan bidra til å utvikle standarden. På den måten vil vi kunne kjøpe hjem som er klargjort for oppkobling av det meste, i stedet for å kjøpe oppkoblede produkter hver for seg.

Hogins tror fremtidens smarthusbeboere vil stille spørsmål ved dagens etablerte løsninger. Hvorfor skal en lysbryter eller en termostat være på veggen hvis det kan gjøres annerledes?

– Jeg tror vi får en ny generasjon optiske sensorer, jeg kaller det bevisst ikke kameraer, som blant annet kan vite om vinduer og dører er lukket, og vite hvem som er i rommet ved hjelp av ansiktsgjenkjenning, sier Hogins.

Philips Hue lar deg styre fargen og styrken på lyset med en app.

Slutt på brytere og kontakter

I dag kables alle nybygg for å være klare for fremtidens oppkoblede smarthjem-teknologi.

– Vi ser et stort potensiale for belysning. Det er ingen grunn til at vi skal binde oss til lampepunkter i fremtiden. En hel vegg kan bli en lyskilde, sier Hue-oppfinner George Yianni.

Han tror ikke vi vil ha lyspærer i framtida, men at belysningen blir en del av infrastrukturen i hjemmet. I dag kabler vi huset etter hvor vi vil ha lysbrytere og kontakter. Fremtidens hjem vil i langt mindre grad bli begrenset på denne måten, tror Yanni.

Linden Tibbets er grunnleggeren av If This, Then That (IFTTT), en tjeneste som lar brukeren programmere og legge enkle funksjoner til eksisterende tjenester som Gmail, Facebook eller Instagram. For eksempel kan man bestemme at alle bilder man tagges i på Facebook, lastes opp til en egen mappe i nettskyen.

Her kan du lese mer om IFTTT:
Slik sparer du mye tid på bare 5 minutter » (Tek Ekstra)

Tibbets mener det ikke er noen grunn til å begrense seg til det som er innenfor husveggene når man skal snakke om fremtidens smarthus. Hva med veggene i seg selv?

– Jeg tror vi får muligheten til å endre huset etter behov. Alt fra å trekke fra gardinene og gjøre kontoret om til gjesterom, til å legge til eller fjerne et helt rom. Jeg tror dette er fullt mulig, sier Tibbet.

Norsk gjeng satser alt på smarthus:
– Vi prøver å senke barrieren for å komme i gang med smarthus »

Røykvarsleren fra Nest oppdager bevegelser, og lyser vei for deg i mørket.

Les også
Mozilla vil lage en personlig assistent som skal hjelpe deg i smart-hjemmet
Les også
Vi tar i bruk smart-alarm
Les også
Derfor brukte Google nesten 20 milliarder på en røykvarsler
Les også
Norsk gjeng satser alt på smarthus
Les også
Smarte dingser vil være «overalt» i 2022
Les også
Dette er framtidens hus
Les også
Lyspæren du kan styre fra mobiltelefonen din
annonse

Les også