Til hovedinnhold

Med dette kameraet vil du aldri bomme på fokus

Illum fungerer nesten som øyet ditt.

Lytro/Shutterstock/ariadna de raadt

Når du fotograferer med et vanlig kamera, vil fokus være satt idet bildet tas. Bommer du eller kameraet er det ikke så mye du kan gjøre med det.

Selskapet Lytro vil gjøre noe med nettopp dette, og skaper kameraer som gjør at du kan fokusere bildet i etterkant.

Proff-alternativet

En ny vri på den klassiske designen.

For to år siden slapp selskapet det pussig-utseende kameraet Lytro, som gjorde det mulig å nettopp velge fokus i etterkant. Konseptet vakte oppsikt, men den helt store salgssuksessen ble det aldri.

Nå lanserer Lytro Illum, Lytros kraftige storebror. Med det tar selskapet sikte på å nå ut til de profesjonelle fotografene som har bruk for lek med fokus i etterkant, såkalt lysfeltsfotografering.

Sammenlignet med lillebror ser Illum nesten direkte speilreflekskt ut, men de horisontale linjene avslører at det ikke er et helt standard kamera du har foran deg.

Lytro oppgir ikke oppløsning i megapiksler, men «megalysstråler» - Illum kan registrere 40 MLS, noe som er fire ganger så mye som lillebroren.

I tillegg byr kameraet på åtte ganger optisk zoom, tilsvarende 30 til 250 mm i fullformat, med en konstant blender på f/2. Kjappeste lukkertid oppgis til 1/4000 sekund. Baksiden preges av en 4 tommer vippbar og berøringsfølsom skjerm.

Kraftig innmat

Tidligere versjoner av lysfeltfotografi-teknologien har belaget seg på et stort tusentalls mikrolinser, som så har refokusert lyset for å legge det i et bestemt mønster på sensoren. På den måten kunne man i ettertid avgjøre hvor mye lys som kom inn, hvor det kom fra og hvor mye lys det var i hver lysstråle.

Med Illum er dette konseptet forenklet og flyttet over til prosesseringen i etterkant. Faktisk har objektivet i Illum bare 13 elementer, som sammen med den spesielle Lytro-bildebrikken og en kraftig Snapdragon 800-prosessor gjør det mulig å gjøre disse beregningene i etterkant.

Overført til ferdig fokuserte bilder for trykk tilsvarer Illum-bildene bare bilder med 5 megapiksels oppløsning, men Lytro legger ikke skjul på at intensjonen er å gi unike digitale bilder, ikke trykk.

Bildene vil være mulig å se i selve kameraet og via Lytros egen spiller. Se og prøv selv i bildet nedenfor.

Norsk pris er ennå ikke kjent, men kameraet kommer for salg i midten av juli.

Sliter du med uskarpe bilder? Slik velger du riktig lukkertid»

(Kilde: The Verge, Engadget)

Mer om
annonse