Til hovedinnhold

Her er de viktigste trendene fra årets første elektronikkmesse

Årets CES-messe er over, nå er det på tide å oppsummere.

Forrige uke gikk den store elektronikkmessen CES av stabelen i Las Vegas, og vi var som vanlig tilstede for å gi deg en fyldig nyhetsdekning her på Tek.no.

På en stor messe som CES er det noe for enhver smak, men det var selvfølgelig noen temaer som fikk større oppmerksomhet enn andre på messen.

Fokus på bilteknologi

Vi skriver ikke så mye om biler på Tek.no, men overlater det til våre kolleger i TU.no. Men når vi skal oppsummere CES kommer vi ikke utenom at nettopp biler var en stor og viktig del av messen. Og da i stor grad elektriske biler.

Det var mye snakk om det som kalles «the connected car» – altså biler som er koblet til omverdenen. Blant de mest spennende løsningene som ble presentert, nevner vi Microsoft og Volvo som viste frem hvordan du med smartarmbåndet Microsoft Band 2 kan styre en rekke funksjoner i Volvos biler. Og det var selvfølgelig også mye fokus på selvkjørende biler, blant annet fra General Motors som annonserte at de ville investere i Uber-konkurrenten Lyft for å lage et nettverk av selvkjørende biler (Tu.no).

Virtuell virkelighet

Forbrukerversjonen av Oculus Rift. YouTube/Oculus VR

Et annet stort tema på årets CES-messe var VR (virtuell virkelighet). Facebook benyttet messen til å lansere forbrukerversjonen av VR-brillen Oculus Rift, og også konkurrenten HTC viste frem sin Vive Pre – som er et samarbeidsprosjekt mellom HTC og Valve.

Mye tyder på at 2016 blir det store VR-året, og det skal selvfølgelig også produseres innhold til alle VR-brillene der ute. YouTube og GoPro presenterte på messen planer om et tettere samarbeid, blant annet innenfor 360-graders video – innhold som egner seg godt for VR.

OLED i PC-er og PC-skjermer

OLED-skjermer har inntil nå stort sett vært forbeholdt mobiltelefoner og enkelte svært kostbare TV-er – men på CES fikk vi se at denne skjermteknologien nå begynner å finne veien inn i andre produkter.

Både Lenovo og HP lanserte bærbare PC-er med OLED-skjermer på CES, og i tillegg ble det også lansert nye TV-er med OLED – blant annet en helt ny OLED-toppmodell fra LG.

LGs rulle-TV var rett og slett imponerende. Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sammenrullbare skjermer er ett mulig bruksområde for OLED-teknologien. De besøkende fikk ikkese LGs sammenrullbare OLED-skjerm, slik mange hadde håpet på før messen. Men vi i Tek var så heldige at vi fikk bli med inn på bakrommet og se OLED-panelet som kan rulles sammen når du ikke bruker det. Vi er sikre på at vi vil få se mer av denne typen konsepter i ganske nær fremtid.

Smarte hjem

Ikke uventet var det også en del fokus på smarthus-teknologi. Samsung viste frem sine nyeste hvitevareprodukter, hvor det kanskje mest oppsiktsvekkende var et kjøleskap med en gigantisk 21,5-tommers berøringsskjerm. Også konkurrenten LG viste frem løsninger for det smarte hjemmet, blant annet Smart ThinkQ Hub, en enhet som kobler sammen ulike apparater og sensorer i hjemmet ditt. Og LG hadde også kjøleskap med innebygget skjerm og kameraer som lar deg kikke inn i kjøleskapet uten å åpne det.

Brikkeprodusenten Qualcomm er ett av selskapene som har kastet seg på smarthus-bølgen, og på CES lanserte selskapet det de kaller Smart Home Reference Platform. Dette er en løsning basert på Qualcomms Snapdragon-brikker, og som skal gjøre det enklere for produsenter å bygge smarthusløsninger med lyd, bilde, video og talegjenkjenning.

En ny bølge med ha-på-dingser

Fitbit Blaze er Fitbits første treningsklokke som ser ut som en vanlig smartklokke. Ole Henrik Johansen / Tek.no

Selv om Apple ikke var tilstede på årets CES-messe, med sin Apple Watch-klokke, var det mange andre produsenter som viste frem sine nyeste ha-på-dingser. Og i år var det helse og trening som sto i fokus.

Fitbit lanserte sin første aktivitetsklokke som ligner en vanlig smartklokke, Fitbit Blaze. På messen var det også utstilt alt fra smartsko til smart-BHer (!), samt treningsmanualer med innebygde sensorer som automatisk registrerer treningen din. Pulsklokkeprodusenten Polar lanserte også sin første elektroniske badevekt, Polar Balance.

Alt i alt hadde årets CES-messe mye å by på for de fleste, og inntrykket vi sitter igjen med etter en hektisk uke er at 2016 kommer til å bli et veldig spennende teknologi-år!

Her er våre spådommer for teknologiåret 2016 »

Du har vel ikke gått glipp av noen av de viktigste CES-nyhetene?
Dette er de viktigste sakene fra CES 2016 »

Les også
Ny topprosessor skal krympes rekordmye
Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
Les også
Slik gikk det da vi så OLED-skjermen rulles sammen
Les også
Slik er Fitbits nye treningsklokke
Les også
Dette kjøleskapet gir deg full oversikt på storskjerm og mobil
Les også
Nå kan du snart styre Volvoen din med stemmen
Les også
Nå kan du endelig bestille Oculus Rift-brillene
annonse