Tek.no

Nyhet

Videostrømming står nå for 70 prosent av kveldsnettrafikken i USA

Ikke overraskende er det Netflix som er verst.

Netflix/Shutterstock/Niklas Plikk, Tek.no
8 Des 2015 17:30

Vi skal ikke så veldig mange årene tilbake i tid før MPAA, altså den amerikanske filmorganisasjonen Motion Picture Association of America, mente at piratkopiert innhold spiste det meste av verdens båndbredde. Og MPAA hadde nok et poeng, selv om det kanskje var noe dramatisk lagt frem.

De siste årene er dog ting snudd på hodet. Med ukompliserte strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic har «folk flest» fått en gulrot i form av rimelig tilgang på innhold, mens strengere lover og kontroll fungerer som et lite ris bak speilet.

Resultatet er at musikk- og videostrømmetjenestene i dag står for brorparten av Internettbruken – i hvert fall i USA, der tall fra bredbåndsleverandøren Sandvine avslører at sytti prosent av amerikanernes kveldsnettrafikk kommer fra diverse strømmetjenester.

Netflix dominerer

Akkurat som i fjor er det Neflix som er den absolutt største aktøren på dette feltet. Opp 2,1 prosentpoeng fra 2014, holder de koken ved å stå for 37,05 prosent av all nedstrøms nettrafikk.

Foto: Sandvine

YouTube legger seg på en solid andreplass, mens «vanlig» HTTP-trafikk legger seg på en tredje med drøye seks prosent.

Også på de neste plassene finner vi strømme- og videotjenester som Amazon Video, iTunes og Hulu med BitTorrent klemt inn stående for 2,67 prosent. Men dette er altså nedlasting – ser vi på trafikken opp er det fremdeles BitTorrent som er kongen med 28,56 prosent.

Også kraftig vekst i Norge

USA er ikke det eneste stedet som har merket strømmetjenestenes inntog. Eksempelvis hadde Altibox en trafikkøkning på over 120 prosent i sitt nett fra august 2013 til august 2014, der gjennomsnittsforbruket per kunde gikk opp med 100 prosent.

Lanseringen av Netflix i Norge ble da trukket frem som en av forklaringene.

Siden dengang har trafikken økt ytterligere, og interessant nok har Altibox utpekt søndag som den store strømmedagen. Jammen har verden kommet et stykke fra da lineær TV og «Bonanza» var den beste kuren mot fyllesyke.

Filmbib er en gratis norsk strømmetjeneste:
Se norske kortfilmer og dokumentarfilmer >>>

(Kilder: Gizmodo) | (Lyse)

Les også
Disney har sluppet en Netflix-konkurrent
Les også
Ny, norsk tjeneste gir gratis strømming av filmer
Les også
Men Popcorn Time var visst ikke død likevel
Les også
Den beste strømmetjenesten: Én strømmetjeneste knuser konkurrentene sønder og sammen
Les også
Derfor vil ikke Netflix tilby «offline»-titting
Les også
– Apple skal begynne med egenprodusert TV-innhold
Les også
Nordmenn topper streaming-toppen i Europa
annonse

Les også