Nyhet

USA tror Nord-Korea fikk hjelp til å hacke Sony

Samtidig er det mange som nå tviler på at Nork-Korea i det hele tatt står bak.

Nord-Korea selv har ved flere anledninger benektet at de stod bak den mye omtalte hackingen av Sony, men amerikanske etterforskere har sagt at de har funnet beviser som gjør det svært sannsynlig at Nord-Korea var ansvarlige, som igjen var bakgrunnen for at Obama lovet å slå tilbake mot det lukkede regimet.

Med tanke på at Nord-Korea mildt sagt ikke har en velutviklet IT-infrastruktur var det nok en del som stilte seg undrende til at landet var i stand til å gjennomføre en såpass sofistikert hackeroperasjon. Som nyhetsbyrået Reuters melder har USA visstnok nå funnet et svar på dette lille mysteriet.

Mener landet fikk hjelp utenfra – men andre tviler

De amerikanske etterforskerne er nemlig av den oppfatning at Nord-Korea rett og slett har skaffet seg hjelp utenfra ved å leie inn hackere fra et annet land. Det er uvisst hvor man mener at disse eventuelt befinner seg, og i hvilken grad amerikanerne mener de har bistått det nordkoreanske regimet.

Det var komedien «The Interview» som startet hele rabalderet. Filmen er nå lovlig tilgjengelig i USA.Foto: Columbia Pictures

Samtidig hersker det tilsynelatende en del tvil blant etterforskerne om hvorvidt dette faktisk er tilfellet. Det amerikanske etterforskningsbyrået FBI bekreftet nemlig overfor Reuters at de er sikre på at det er nordkoreanske myndigheter som selv utførte ugjerningen.

Som en ytterligere komplikasjon av saken er flere private sikkerhetseksperter i tvil om hvorvidt Nord-Korea er involvert i det hele tatt i hackingen av Sony Pictures. Reuters viser blant annet til et sikkerhetsselskap som utførte lingvistiske analyser av kommunikasjonen til hackerne, og som konkludert med at Russland var et mer sannsynlig opprinnelsesland for angrepet.

Som CNN rapporterte for noen dager siden har også andre eksperter stilt seg enda mer tvilende, deriblant et sikkerhetsselskap ved navn Norse, som mener de føler seg svært sikre på at Nord-Korea ikke står bak.

Har flere fiender

– Basert på våre rettsvitenskapelige beviser og andre typer beviser vi har samlet inn, er det utvetydig klart at de ikke er ansvarlige for å ha orkestrert eller initiert angrepet på Sony, sa sjef i Norse Sam Glines til CNN.

FBI har tidligere sagt at et av bevisene de har mot Nord-Korea er at deler av koden hackerne brukte i Sony-angrepet ligner på koden i andre angrep landet har vært involvert i tidligere. Som CNN peker på ble denne koden imidlertid lekket for lenge siden og kan bli brukt av mange hackere over hele verden.

Det store spørsmålet er selvsagt hvem som stod bak angrepet dersom ikke Nord-Korea er den skyldige. Imidlertid har Sony åpenbart flere fiender, noe det massive DDoS-angrepet mot PlayStation Network nylig indikerer. Gruppen bak det angrepet kaller seg «Lizard Squad» og har altså tilsynelatende ikke tilknytning til dem som stod bak det store Sony Pictures-angrepet, som bruker navnet «Guardians of Peace».

Filmen som startet det hele er blitt en stor hit blant piratene: «The Interview» ble lastet ned 1,5 millioner ganger på to døgn »

Les også
Nord-Koreas eget operativsystem er like «undertrykkende» som selve landet
Les også
Sony må punge ut over 60 millioner kroner etter fjorårets hacking-skandale
Les også
NSA skal ha holdt øye med Nord-Korea lenge før den store Sony-hackingen
Les også
Nord-Korea slurvet
Les også
Nord-Korea klandrer USA for nettangrepet og kaller Obama en «apekatt»
Les også
USA vurderer å slå tilbake mot Nord-Korea etter hackerangrepet mot Sony
Les også
Nord-Korea vil ikke benekte at de sto bak hackerangrep på Sony
annonse