Nyhet

YouTube byr nå på videoer i 8K-oppløsning

Nettstedet forbereder seg tydeligvis på fremtiden.

Som den desidert mest populære videotjenesten på Internett har Google tydeligvis ikke tenkt å la YouTube være noen sinke når det gjelder å henge med i den teknologiske utviklingen. Som nettstedet 9to5Google melder har ekstremt høyoppløste videoer nå begynt å melde sin ankomst på nettstedet.

Videoklipp i den vanvittige 8K-oppløsningen er nemllig blitt observert på YouTube, blant annet i form av en nylig opplastet video kalt «Ghost Towns in 8K», som ble lagt ut på nettstedet den 7. juni.

7680 x 4320 punkter

I innstillingsmenyen til videoen kan man velge kvalitet helt opp til 4320p-oppløsning, det vil si at bildet består av intet mindre enn 7680 x 4320 punkter. På spørsmål fra 9to5Google svarte Google at YouTube teknisk sett har støttet oppløsningen helt siden 2010, men at de først nå har lagt inn mulighet til å velge oppløsningen i menyen.

Det at 8K-videoer har begynt å dukke opp på YouTube betyr nok imidlertid ikke at vi vil se noen eksplosjon avs like videoer på en stund, av åpenbare, tekniske årsaker. For det første finnes det ennå bare et fåtall kameraer som har støtte for den massive oppløsningen.

Nettstedet Engadget meldte om ett av dem i april i år, nemlig modellen RED Vista Vision, som byr på en oppløsning på 8192 x 4320 punkter og som koster cirka 60 000 dollar. En annen som nylig dro sløret av et 8K-kamera var det japanske selskapet Ikegami.

Vil kreve ekstrem maskinvare

For forbrukere er selvsagt de massive maskinkravene også en stor hindring. Det er uvisst akkurat hva som kreves for å kjøre 8K-oppløsning med en brukbar bildefrekvens. YouTube fikk nylig støtte for 4K-avspilling i 60 bilder per sekund, og bare dette krever både monsterskjermkort og lynrask Internettlinje.

Ikke minst er skjermer som støtter 8K mildt sagt mangelvare, men flere produsenter har signalisert at teknologien er på vei. TV-gigantene LG og Samsung viste frem 8K-modeller allerede i september i fjor, og i oktober viste også Sharp frem en 8K-prototype. I tillegg er også nye overføringsstandarder som støtter 8K på vei, i form av SuperMHL og eDP v1.4a.

Det er nok likevel trygt å anta at 8K-oppløsning er ganske langt unna å bli allemannseie, særlig med tanke på at 4K-oppløsningen bare såvidt har begynt å gjøre seg gjeldende. Den nylig oppdagede 8K-videoen «Ghost Towns in 8K» kan du for øvrig se under.

Microsoft har også forberedt seg på superoppløsningen: 8K blir nemlig standard i Windows 10 fra sommeren »

Les også
Så mye tjener de største YouTube-stjernene
Les også
Nå kommer 8K-TV-en for salg
Les også
Nå tvinges brukere til å se hele reklamen på YouTube
Les også
Nå kan Google simultanoversette skilter, plakater og restaurantmenyer til norsk
Les også
NASA serverer videoer fra verdensrommet i ekstrem bildekvalitet
Les også
Denne 4K-skjermen skal gi deg gode bilder uansett innsynsvinkel
Les også
Nå kan du strømme video i mye bedre kvalitet på YouTube
Les også
Nå kan du se videoer i ekstrem kvalitet på YouTube
Les også
8K blir standard i Windows 10
annonse