Tek.no

Nyhet

Sjekk ut den holografiske 3D-skjermen

Kan brukes i mobiler og krever ingen 3D-briller.

Technology Review
21 Mar 2013 14:37

Bransjen har forsøkt å lage brillefrie 3D-skjermer i flere år allerede, men de samme problemene melder seg titt og ofte: Dårlig innsynsvinkel og fastlåst seerposisjon.

Målet til mange av aktørene er å konstruere en 3D-skjerm hvor brukerne kan se det tredimensjonale innholdet fra flere vinkler, og trollmennene i amerikanske Hewlett-Packards forskningsavdeling HP Labs kan nå være på sporet av noe.

Passer til mobiler

Forskningslaboratoriet har framstilt en unik LCD-skjerm, som etter størrelsen å dømme kan passe utmerket til smarttelefoner og nettbrett i framtiden. Denne prototypen er i stand til å vise fram holografiske bilder uten hjelp av bevegelige deler, og 3D-briller er en saga blott.

Skjermen tar i bruk såkalte «retningsbestemte piksler», som er bygd opp av bittesmå spor på panelet. Disse sporene sender av gårde lys i ulike retninger, og designen er ikke tilfeldig.

Hver retningsbestemte piksel har tre grupper med spor som dirigerer rødt, grønt og blått lys til dit det aktuelle bilder krever at de må være. Deretter passerer det reflekterte lyset gjennom et annet, mer standard LCD-panel, som gjør det om til et tredimensjonalt bilde.

Krever en del

3D-hologramskjermen er fremdeles på et tidlig stadium, og leverer ikke resultater som gir deg bakoversveis. Det er likevel snakk om en teknologisk bragd, som lar statiske bilder bli iakttatt i 3D i en 180 graders innsynsvinkel.

Skjermen tar også video, men ikke forvent at teknologien dukker opp på iPhone 6 eller Samsung Galaxy S5. Et 3D-bilde krever nemlig 2D-bilder fra alle de ulike synsvinklene, og ifølge HP Labs består det tredimensjonale demonstrasjonsbildet deres av hele 200 individuelle deler.

I tillegg vil så mye informasjon kreve mye båndbredde, men vi regner med at forskerne finner ut av det til slutt – og at holografisk 3D kanskje inntar iPhone 10 og Samsung Galaxy S9.

Et annet imponerende hologram er dette:
Se 3D-hologrammet bli styrt med Leap »

Se en video av opplegget på YouTube:

(Kilder: Nature via MIT Technology Review, The Verge og Engadget)

Les også
Denne sauen er selvlysende
Les også
Se 3D-hologrammet bli styrt med Leap
Les også
Microsofts nye hologram nærmer seg Star Wars
Les også
Brillefri 3D-skjerm for nettbrett?
Les også
3D-hologramet er her
annonse

Les også