Britenes «NSA» snoket på Facebook og YouTube
Følger med på hvilke filmer du ser på.
Lekkasjene fra Edward Snowden om overvåkningen det amerikanske etterretningsbyrået NSA har drevet med vil etter alt å dømme ingen ende ta. Som vi har sett er det dog ikke bare amerikanerne som liker å snoke i digital kommunikasjon, da også aktivitetene til deres britiske kollegaer i etterretningsbyrået GCHQ har blitt avslørt av Snowden.
I fjor ble det blant annet avdekket at byrået hadde skaffet seg tilgang til de store transatlantiske fiberkablene. Nå viser dokumenter som NBC har fått tilgang til at britiske myndigheter gjennom denne kabeltilgangen kan snoke på hva folk gjør på flere av verdens mest populære sosiale medier.
Delte fremgangsmåten med NSA
Dokumentene NBC har fått tilgang til skal vise hvordan GCHQ i 2012 delte opplysninger med NSA om hvordan de var i stand til å følge med på bruk av sosiale medier, inkludert YouTube, Facebook og Twitter, uten at selskapene bak visste om det.
På YouTube hadde byrået angivelig tilgang til å se både hvilke videoer som ble sett, samt noe brukerinformasjon, i sanntid. På Facebook kunne de overvåke hvilke webadresser som ble likt, og på Blogspot og Blogger kunne de følge med på hva som ble besøkt.
Representanter for både Facebook og Google har uttalt til NBC at de ikke hadde gitt britiske myndigheter tillatelse til å snoke i deres data, og at de ikke var klar over at slik innsamling hadde funnet sted. En kilde tett knyttet til Google, som ba om å forbli anonym, skal ha fortalt NBC at hans selskap ble «sjokkert» over spionasjen.
Politikere ønsket mer innsamling
Overvåkningsprogrammet skal gå under navnet «Squeaky Dolphin», og ifølge de lekkede dokumentene skal GCGQ ha benyttet et kommersielt tilgjengelig analyseprogram ved navn Splunk for å trekke ut data fra de fiberoptiske kablene, og gi byråets analytikere en grafisk oversikt over hvilke videoer som var populære i hvilke byer til enhver tid.
I en presentasjon britiske etterretningsoffiserer skal ha gitt sine amerikanske motparter, viste de så frem hvordan de ved hjelp av slik videoinformasjon, kombinert med data fra Facebook og blogginnlegg, klarte å forutse en protest mot myndighetene i Bahrain dagen før protesten fant sted.
NBC påpeker også at mer enn et år i forkant av akkurat denne protesten hadde medlemmer at det britiske parlamentet klaget på at landets etterretningsorganer hadde gått glipp av tegnene på Den arabiske våren, og uttrykt et ønske om å styrke innsamlingen av global etterretning.
Vil hverken bekrefte eller avkrefte
GCHQ selv vil hverken bekrefte eller avkrefte at «Squeaky Dolphin»-programmet eksisterer overfor NBC, ei heller noe annet som har med de lekkede dokumentene å gjøre. De ville heller ikke fortelle noe om omfanget på deres datainnsamling, eller hvordan de får tilgang til data; men bedyrer at de opererer innenfor loven.
NSA mener på sin side de ikke er interessert i kommunikasjonen til noen som ikke er «gyldige overvåkningsmål for USA», og at selv om de samarbeider med etterretningen i andre land kan de ikke benytte slikt samarbeid for å omgå sitt eget lovverk.
Dersom dokumentene er autentiske og riktig fortolket er dette enda en type aktivitet som GCHQ har fortalt amerikanske NSA om.
Men det er ikke bare opptøyer i Midt-Østen det britiske byrået har vist interesse for.
I fjor høst viste det seg også at de det største telekom-selskapet i Belgia:
GCGQ hacket Belgacom med sofistikerte angrepsmetoder »