Til hovedinnhold

«Dark Wallet» skal redde Bitcoin

Mannen bak 3D-printet våpen samler inn penger til nytt prosjekt.

Defense Distributed / YouTube

Cody Wilson ble verdensberømt da selskapet hans, Defense Distributed, skapte et 3D-printet våpen. Nå vender den kontroversielle amerikaneren tilbake, og denne gangen for å skape blest om Bitcoin.

Sammen med en rekke andre ønsker Wilson at den digitale valutaen skal forbli sikker og anonym – og følgelig utenfor myndighetenes kontroll. Derfor lanseres «Bitcoin Dark Wallet», et system som trekker Bitcoin tilbake til sine røtter.

Bitcoin i søkelyset

Dark Wallet er ventet å bli lansert i begynnelsen av 2014. I hovedsak er det et program som lagrer, sender og mottar Bitcoin-enheter – pent dandert med ekstra sikkerhetsmekanismer.

Bitcoin har tiltrukket seg stadig mer oppmerksomhet de siste årene, og da spesielt fra styresmakter som ønsker å kontrollere transaksjoner og handel. Den anonyme og jevnt distribuerte myntenheten har sperringer mot dette, men disse kan være i ferd med å bli forbigått.

Den anonyme markedsplassen Silk Road ble nylig slått ned på av FBI, og her spilte Bitcoin en nøkkelrolle. Cody Wilson og kompani ønsker å bevare valutaen som en måte å bevare anonymitet og personvern på, og det her her Dark Wallet kommer inn i bildet.

Blander sammen pengene

Gjengen bak Dark Wallet har derfor skapt en protokoll de kaller «trustless mixing». Denne metoden lar Bitcoin-brukere blande digitale mynter i én gedigen pott, før de blir kodet inn i valutaens offentlige restbok. Dermed skal det være umulig å utpeke og spionere på individuelle aktører.

Bitcoin Dark Wallet er lansert på folkefinansieringsnettstedet Indiegogo, hvor målet er å samle inn 50 000 dollar (cirka 300 000 kroner) innen 15. desember. I skrivende stund har prosjektet skaffet 10 000 dollar (60 000 kroner), med 45 dager igjen.

Gi ikke teknologien skylda:
I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett »

Se den dramatiske videoen som presenterer Dark Wallet på YouTube:

(Kilder: Forbes via The Verge)

annonse