Til hovedinnhold

Med dette kameraet slipper du å fokusere

Kameraet fra Lytro gjør det mulig å stille inn fokus etter du har tatt bildet.

Autofokus eller manuell fokus på kameraer kan være et problem når man står midt oppe i en situasjon som krever raske reaksjoner, men nå kommer et nyoppstartet firma fra Silicon Valley i USA med en mulig løsning.

Lytro er navnet på et spesielt kamera designet av Dr. Ren Ng, og kameraet tar bilder mens det lar brukeren bestemme i ettertid hvor fokuset skal ligge. Dette kan med andre ord være en potensiell revolusjon innen fotografiets verden.

Prosjektet har fått 50 millioner dollar i finansiering fra Andreessen Horowitz, og Ren Ng planlegger å lansere det fokus-frie digitalkameraet senere i år.

Også 3D-muligheter

Teknologien bak Lytro har et enkelt premiss: Kameraet fanger så mye informasjon som mulig basert på lysområdet foran det, og deretter får man et digitalt fotografi som er justerbart på utallige måter.

Man kan for eksempel fokusere hvor man vil i bildet, endre lysnivåer og endre bildeegenskaper i stereoskopisk 3D – såfremt man har en 3D-skjerm.

Forsøk å stille inn fokuset selv med bildene nedenfor. Klikk på bildet hvor du ønsker fokus og se hvordan det utarter seg:

Liten størrelse

Størrelsen på filene vil fremdeles holde seg på nivå med vanlige bilder, om vi skal tro Ng. Mesteparten av arbeidet blir foretatt med kameraets innebygde prosessor, og den tar følgelig mesteparten av vekten på sine skuldre.

Lyssensoren på kameraet er ekstremt sensitiv, noe som innebærer at man kan ta bilder på dårlig belyste steder på en enklere måte enn før – selv uten bruk av blits.

Pris og tilgjengelighet

Kameraet vil ikke dukke opp på markedet før sent i 2011, men man kan allerede sjekke ut Lytros offisielle nettside for å se flere bilder og demonstrasjoner.

Prisen er ennå usikker, men Ng hevder at den vil være sammenliknbar med andre kameraer på forbrukernivå.

(Kilde: Mashable)

annonse