Tek.no

Nyhet

YouTube og Viacom enige etter syv lange år

Har kranglet i retten siden 2007.

Barna Tanko/Shutterstock.com
19 Mar 2014 20:00

Hver eneste dag blir det lastet opp enorme mengder video til Googles videotjeneste YouTube. Noe av dette er opphavsrettighetsbeskyttet materiale – og det er det ikke alle som liker. I hvert fall ikke Viacom, som tilbake i 2007 fant ut at dette kunne dras for rettsapparatet.

Nå skal Google og Viacom ha kommet til en enighet, men helt hva de har blitt enige om, er det ingen som har gått høyt ut med. Noen utbetaling skal det dog ikke ha vært snakk om, står det å lese hos Reuters.

Det kan naturligvis ha vært litt skuffende for Viacom, som startet med å saksøke YouTube og noen andre tjenester for en milliard amerikanske dollar. For Googles del kokte anklagen etterhvert ned til å stå for ulovlig kringkasting av 79 000 opphavsrettighetsbeskyttede videoer mellom 2005 og 2008.

Skal samarbeide

Den langdryge rettssaken har naturligvis fått sin del av oppmerksomhet fra film- og plateindustrien, for ikke å snakke om alle andre som prøver å tjene penger på underholdning på Internett.

– Dette forliket er et tegn på den voksende samarbeidsdialogen rundt viktige muligheter mellom våre to selskaper, og vi ser fram til et tettere samarbeid, mente Google og Viacom i en samstemt uttalelse.

Men noen detaljer rundt hva akkurat dette samarbeidet skal bety for Google, Viacom og Internettets alle brukere, er altså ikke kjent.

Ikke ansvarlig for brukerne

Viacoms søksmål fikk et alvorlig tilbakeslag i april 2013, da domstolene mente at YouTube ikke fullt kunne stå til ansvar for innhold lastet opp av brukerne – noe som også var helt i tråd med Digital Millennium Copyright Act fra 1998.

Viacoms argumenter om at YouTube måtte kunne holde et øye med innhold etter hvert som det ble lastet opp falt på sin egen urimelighet, da det var snakk om mer enn 24 timer video i minuttet. YouTubes praksis med å slette opphavsrettighetsbeskyttet innhold etter hvert som det blir oppdaget og meldt inn, skulle altså holde.

Blant Viacoms støttespillere i rettstvisten har vi funnet Associated Press, the Motion Picture Association of America, the National Football League, the Screen Actors Guild, Garth Brooks, Eagles og Sting. Google har på sin side blant annet hatt eBay, Facebook, Tumblr, Yahoo, Consumers Union og Human Rights Watch i sitt hjørne.

Nettvideo er store greier:
YouTube og Netflix står for halve nettrafikken >>>

Kilde: Reuters

Les også
Nå har Chromecast endelig blitt lansert i Norge
Les også
«Filmselskapenes skrekk» ble stengt ned
Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
Les også
Får ikke avsløre hvem som stopper YouTube-filmene
Les også
Politiraidet mot Kim Dotcom var lovlig
Les også
Slik kom piratjegerne frem til rekorderstatningen
Les også
Google Chromecast: Googles vidunderpinne er årets enkleste kjøp
Les også
Google vil stoppe Youtube-ripping
annonse

Les også