Til hovedinnhold

NSA spionerer på datamaskiner som ikke er på nett

Bruker radiobølger til å infiltrere frakoblede PC-er, ifølge ny avsløring.

Pavel Ignatov/Shutterstock.com

Avsløringene om NSAs omfattende overvåkningsprosjekter har for lengst blitt rutinemessige, og den forrige saken i rekken var at byrået faktisk har gått til det skritt å åpne PC-pakker for å installere bakdører i maskinvaren til datamaskinene.

Nå har det dukket opp atter nye og til dels urovekkende opplysninger om NSAs lyssky virksomhet, denne gangen formidlet av den amerikanske avisen The New York Times.

Spionerte på frakoblede PC-er

Avsløringen i dette tilfellet går ut på at NSA har tatt i bruk en spesiell teknologi for å spionere på datamaskiner som ikke er tilkoblet noe nettverk.

Dette skal de ha gjort ved å først installere ørsmå tranceivere, altså enheter som både kan sende og motta signaler, i en rekke PC-er. Disse skal byrået så ha brukt til å skaffe seg tilgang til frakoblede PC-er ved hjelp av skjulte radiosignaler. Tilgangen skal ha gjort det mulig å både lese og endre data.

Disse signalene skal så ha blitt sendt tilbake til små «stasjoner» på størrelse med en koffert, som gjerne kunne befinne seg mange kilometer fra de modifiserte datamaskinene.

EU blant målene

NSA skal ha benyttet seg av denne teknologien i minst seks år, og rundt 100 000 datamaskiner over hele verden er visstnok utstyrt med de hemmelige transceiver-enhetene.

Teknologien skal blant annet ha blitt brukt til å forsvare USA mot tilsvarende angrep fra den kinesiske hæren, men også det russiske militæret, meksikanske narkotika-karteller og ikke minst EU skal ha vært blant målene. Det er uvisst hvor mange sivile personer som eventuelt er rammet.

En sikkerhetsekspert som The New York Times var i kontakt med uttalte i forbindelse med saken at slik teknologi ikke er helt ny, men at dette NSA-prosjektet er langt mer omfattende og sofistikert enn man har sett tidligere når det gjelder å skaffe tilgang til ellers utilgjengelige systemer.

Tyske forskere klarte også å kommunisere over «air gaps»: Det gjorde de ved hjelp av lydbølger »

(Kilde: The New York Times, via Digital Trends)

annonse