Tek.no

Nyhet

Så enkelt kan danskene sjekke om en sykkel er stjålet

Politiet i Danmark lar folk søke selv via en app.

Twitter/Google Play/montasje
13 Juli 2015 06:30

I fjor ble det anmeldt totalt 18 400 sykkeltyverier i Norge, ifølge SSB. Dette tallet er det høyeste siden starten av 2000-tallet her til lands, og fortsatt er det trolig mange slike forhold som ikke blir anmeldt.

Det er et marked for å selge stjålne sykler på nettet. I Norge er det derimot svært vanskelig å finne ut om bruktsykkelen du vurderer å kjøpe egentlig er tyvegods.

Slik er det derimot ikke vårt naboland Danmark, oppdaget vi på Twitter. Dansk politi lar nemlig innbyggerne søke etter stjålne sykler selv, via en app. Ifølge dansk TV2 ble ordningen innført allerede i fjor sommer.

I motsetning til oss, har Danmark et omfattende sykkelregister hvor alle sykler som skal selges lovlig er nødt til å ha et eget ID-nummer (VIN) (unntatt sykler som selges via politiauksjon). Sykler uten VIN kan ikke forsikres, og det er i tillegg forbudt å skrape vekk nummeret. Danskene kan via appen melde fra om en stjålet sykkel. Ikke minst kan de altså forsikre seg om at de kjøper bruktsykler fra redelige privatselgere.

Falck Sykkelregister koster penger

I Norge har Falck Sykkelregister forsøkt å få til et lignende system. Forskjellen er at det er frivillig å registrere sykkelen sin, og ikke minst at det koster penger å ha den oppført i registeret. Prisen er i skrivende stund 399 kroner for fem år. Dette betyr at mange velger å ikke registrere sykkelen sin, og dermed blir heller ikke databasen komplett.

Du kan riktignok søke i Falck Sykkelregister via nettsiden dersom du skal kjøpe en bruktsykkel. Hvis navnet ikke stemmer overens med selgeren, bør du kanskje spørre hvorfor det er tilfellet. Ved mistanke om sykkelen er stjålet, bør du varsle politiet.

For øvrig har politiet her til lands også en egen database hvor de registrerer rammenumre på sykler som blir innlevert til dem eller et hittegodskontor. Det kan nok noen ganger være til hjelp hvis du etterlyser en stjålet sykkel. Denne databasen er imidlertid ikke søkbar for folk flest via en app, som i Danmark. Dermed er den til liten nytte hvis du skal sjekke om en bruktsykkel er meldt stjålet.

Hvorvidt den danske databasen fører til færre sykkeltyverier er derimot langt ifra sikkert. Ifølge Dkr.dk ble hele 60 700 sykkeltyverier politianmeldt i 2014, altså tre ganger så mange som i Norge. Hvor vanlig det er å kjøpe stjålne sykler i Danmark i forhold til i Norge, er likevel vanskelig å bedømme.

Noen vil si det er juks, men:
Med elsykkel sykler du dobbelt så ofte – og dobbelt så langt »

(Kilde: Twitter, Falck Sykkelregister)

annonse

Les også