Til hovedinnhold

Skal bygge «Noahs Ark» med gigantisk DNA-database

Russland vil samle inn DNA-prøver til samtlige av verdens skapninger.

Liya Graphics/Shutterstock.com

Når Russland tiltrekker seg medias oppmerksomhet dreier det seg som regel om hvordan landet stadig innfører strengere Internett-kontroll og den fiendtlige holdningen til anonymitetsløsninger på nettet, men nå har vår store nabo i øst havnet i søkelyset av helt andre grunner.

Som det russiske nettstedet RT melder har Russland nå begitt seg ut på et digert IT-relatert prosjekt som både må kalles ambisiøst og ikke minst uventet. Et universitet i landet skal nemlig nå bygge intet mindre enn en digital «Noahs Ark».

Frysing og digital lagring av DNA

Det er altså ikke et skip det er snakk om, men snarere en database med DNA-informasjon fra alle levende skapninger på Jordens overflate. Det er universitet Moscow State University som skal utføre den formidable oppgaven, og har i den forbindelse mottatt en statlig bevilgning på cirka 1,45 millarder kroner.

Dette skal være den største vitenskapelige bevilgningen noensinne i Russland. Pengene skal blant annet gå til byggingen av selve «arken», som er et 430 kvadratkilometer stort anlegg som skal huse både cellemateriale med DNA som skal fryses ned og en digital database som lagrer ren informasjon. Bygningen skal stå ferdig i 2018.

Det skal ikke bare samles inn DNA fra dyr, men også fra planter og alle andre biologiske entiteter. Tanken bak det ekstremt ambisiøse prosjektet er både å stimulere flere unge til å bli forskere ved å øke interessen for faget, men er altså også ment som en måte å bevare biologiske livsformer på for fremtiden.

Kan brukes til å reprodusere

– Jeg kaller prosjektet «Noah's Ark». Det innebærer å etablere en databank for lagring av alt levende på Jorden - ikke bare nålevende, men også utryddelsestruede og utryddede organismer. Det vil sette oss i stand til å fryse og oppbevare ulike cellematerialer som så kan reproduseres, sa rektor ved Moscow State University Viktor Sadivnichy.

Bygningen som skal brukes til dette formålet skal som sagt stå ferdig i 2018 dersom alt går etter planen, men hvor lang tid det vil ta å eventuelt fullføre innsamlingen av DNA-et er uvisst. Mest sannsynlig snakker vi om en rimelig lang tidshorisont.

Faktisk kan DNA selv også brukes til datalagring: Forskere laget DNA-basert lagringsløsning med utrolig mye plass »

(Via Engadget)

annonse