Til hovedinnhold

Facebook-vansker i hele verden

Fredag ettermiddag fikk det sosiale nettverket seg en skikkelig smell.

Facebook – det sosiale nettverket som rundt hvert sjette menneske på planeten skal være månedlige brukere av – har hatt tekniske problemer. Like før klokken 18 i dag norsk tid begynte brukere verden over å få problemer med å logge inn og å bruke nettstedet.

Kort sagt: Facebook var nede.

Brukere som forsøkte å komme til siden via vanlige nettlesere fikk en standardisert feilmelding om at «noe har gått galt», mens mobilbrukere ble møtt med en nettverksfeil. Andre meldte om at de fikk tilgang, men at det hele gikk fryktelig tregt. Nøyaktig hvor mange som var berørt av feilen er foreløpig ukjent.

Det er en imponerende infrastruktur som ligger bak Facebook:
Se bildene fra innsiden av Facebooks svenske servermekka »

Enormt mange brukere

Det var heller ikke bare de som forsøkte å se gjennom bildegallerier og nyhetsstrømmer som hadde vansker – Facebook Messenger-appen til smarttelefoner, med over 200 millioner brukere, slet også med at meldinger ikke kom gjennom.

Ikke engang grunnlegger Mark Zuckerberg sin Facebook-profil ser ut til å fungere.

I gjennomsnitt blir det sendt 140 000 meldinger i sekundet gjennom appen, som Facebook selv forsøker å få flest mulig av brukerne til å begynne å bruke, så hver minutt tjenesten er nede er det godt over åtte millioner røde utropstegn og tilhørende «melding ikke sendt»-beskjeder som vekker forargelse rundt om i verden.

Ikke ukjent for utviklerne

At feil i denne størrelsesordenen oppstår er ikke på noen måte vanlig for det sosiale nettverket, men ingen nettsteder er usårlige – og på Facebook sin utviklerside gjorde de det også klart at de var klar over at det var noen problemer der ute.

På bildet til høyre kan du også se hvordan responstiden til Facebook sitt utviklerverktøy, eller API, plutselig skjøt til værs omtrent da brukerne begynte å merke problemene. Det nest siste punktet på grafen viser at responstiden i gjennomsnitt var knapt 167 millisekunder klokken 17:25, mens neste oppdatering, som skulle vært klokken 18:25, er så langt utenfor grafområdet at vi ikke kan se hvor det stopper engang.

Facebook bekreftet på samme side at problemene rammet alle plattformer, altså både PC-er, mobiltelefoner og nettbrett. Ingeniørene deres ble imidlertid satt på saken ganske så kjapt, med det mål for øyet å få alt tilbake til normalt igjen.

På bedringens vei

Rundt klokken 19:30 lot ting til å være på bedringens vei i Norge, men en rekke automatiserte nettsteder, som følger med på statusen til populære nettsteder, fortsatte å melde om at sidene sannsynligvis slet – særlig i USA.

Ifølge Facebook sine utviklersider hadde responstiden falt til «bare» 306 millisekunder i gjennomsnitt klokken 19:25, som altså var betydelig bedre enn en time tidligere – men fortsatt over dobbelt så høyt som normalen.

Klokken 19:43 norsk tid lot dog det verste til å være unnagjort. Da skrev nemlig Facebook sine ingeniører følgende oppdatering på sine status-sider:

– Trafikk og feil-andeler er nesten tilbake til normale nivåer etter en koordinert innsats av våre lag med ingeniører. Vi følger nå med på situasjonen og har satt våre beste ingeniører til å finne ut av rot-årsaken til denne feilen, som påvirket store deler av vår web-flåte. Vi beklager alle ulemper som måtte ha oppstått, og tar sikte på å sikre at denne feilen ikke kan gjentas.

Denne feilet rammet nok flere enn Facebooks «eksperiment»:
Facebook-eksperiment på flere hundre tusen brukere vekket raseri »

(Kilder: Facebook, Daily Record, Forbes)

annonse