Til hovedinnhold

Mystisk radiosignal var mikrobølgeovn

Astronomer ved Parkes Observatoriet har undret seg over kilden til de merkelige radiosignalene i 17 år.

Radioteleskopet ved Parkes Observatoriet i Australia har stått siden 1961, og spilte blant annet en viktig rolle når TV-bildene fra den første månelandingen skulle sendes fra Månen til Jorden. Det er fortsatt i bruk i dag, og er blitt kalt Australias mest vellykkede, vitenskapelige instrument.

Det er altså ikke noe halvhjerta naturfagseksperiment det er snakk om, så vi kan tenke oss at «mystiske radiosignaler» fort blir et samtaleemne i kantina, i alle fall når de har kommet og gått i 17 år, uten at vitenskapsmennene og -kvinnene har greid å finne kilden.

Observatoriets egen mikrobølgeovn

Avisen The Guardian skriver at signalene ble først oppdaget i 1998, og allerede da kunne de si at signalet var nokså lokalt, og at kilden antakeligvis var innenfor fem kilometer. Siden har signalet dukket opp én eller to ganger i året, og den rådende teorien har vært at det kom fra atmosfæriske forstyrrelser, muligens fra lynnedslag.

Løsningen på gåten viste seg å ligge enda nærmere enn som så, for etter at observatoriet installerte en ny mottaker for å registrere signalforstyrrelser, fant de sterke forstyrrelser på 2,4 GHz, signaturbølgelengden for en mikrobølgeovn. Dermed ble synderen raskt sporet opp: Observatoriets egen mikrobølgeovn.

Man kan kanskje tenke seg at en mikrobølgeovn inne på observatoriet ville vært en svært åpenbar synder, men forstyrrelsene oppstår kun i de sjeldne tilfellene der noen åpner mikrobølgeovnen mens den fortsatt er i gang. Radioteleskopet fjernsyres som regel, så det er sjeldent at astronomene befinner seg på selve observatoriet. Teleskopet må også peke i retning kjøkkenet for å plukke opp for forstyrrelsene, noe det ikke alltid gjør, dermed har forstyrrelsen dukket opp for sjeldent til at de har greid å lokalisere den.

Flytter til radiofri sone

Selv om teleskopet ligger et lite stykke fra byen, er området rundt bebodd. Foto: Google Maps

Da observatoriet ble bygget i 1961 lå det ifølge CSIROs (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) sjef for asturofysikk Simon Johnston, «midt i ingenting». Men de siste årene er radioforstyrrelsene fra den lille byen Parkes blitt så problematiske at de bygger et nytt observatorium kalt Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), vest i Australia, langt vekk fra andre forstyrrelser.

– Det er ikke mobildekning, ingen radiostasjoner, ingen Wi-Fi. Det er urørt, stille og rolig, og vi kan undersøke universet og se ting vi ikke kan gjøre i Parkes, sier Johnston til The Guardian.

Johnston forteller videre at området rundt ASKAP blir en beskyttet, radiofri sone, der det ikke blir tillat å operere med radio eller Wi-Fi uten spesiell tillatelse. Mikrobølgeovner sier han ikke noe om, men vi blir ikke overrasket om de ansatte må finne nye måter å varme lunsjen sin på.

Interessert i forskning og utvikling? Les om hvordan «Maxwells demon» og kvantemekanikken bak kan brukes til å forbedre fremtidens elektronikk (Tek Ekstra) »

(Kilde: The Guardian)

Les også
Her er verdens største radioteleskop
Les også
Se video: SpaceX' Dragon 2-test var vellykket
Les også
Vellykket oppskytning for Telenors nye Thor 7-satellitt
Les også
Ny video viser hele SpaceX-krasjlandingen i slow motion
Les også
Dette ugjestmilde miljøet møter Thor 7 i verdensrommet
Les også
Se hvordan disse enorme antennene gir deg satellitt-TV
annonse