Obama vil bevare Internett slik vi kjenner det

– Jeg gir min utvetydige støtte til nettnøytralitet, sier USAs president.

Det går mot slutten for nettnøytralitetsdebatten i USA. Nå har til og med president Barack Obama gitt sin fulle støtte for å bevare Internett slik vi kjenner det i deg, melder Reuters.

– Jeg gir min utvetydige støtte til nettnøytralitet. Det er dette som er drivkraften bak Internett, og vi ønsker ikke å miste det eller «tette rørene», sa president Obama på en konferanse i California denne uken.

Med tette rør sikter han til at bredbåndstilbydere i USA krever retten til å gi innholdsaktører ulik fart og kapasitet på tjenestene sine avhengig av hvor mye de betaler.

En slik ordning, som har vært diskutert i lang tid, ville blant annet gjort det langt vanskeligere for en ny aktør å hevde seg. Ikke minst ville brukerne oppleve at de tjenestene som ikke betalte tilbyderne nok penger ikke ville fungere som de skulle.

Legger press på FCC

USAs president kan naturligvis ikke diktere hvilke lover han vil ha innført eller bevart. I spørsmålet om nettnøytralitet er det Federal Communications Commission (FCC) som har ansvaret, og de er ikke forpliktet til å ta instrukser direkte fra presidenten.

Obama gjør det likevel klart at FCC-sjef Tom Wheeler vet godt hvor han står i saken.

– Det jeg har vært klar på, det Det hvite hus har vært klar på, er at vi forventer at utfallet av denne saken ikke blir at Internett fordeles i to eller tre eller fire forskjellige kategorier. Det er til syvende og sist en stor prioritering for meg, sa Obama, ifølge Reuters.

Eventuelle nye regler om nettnøytralitet i USA trenger ikke nødvendigvis å få de samme konsekvensene i Europa og ellers i verden. Derimot vil det sannsynligvis sette en presidens for hvilken vei utviklingen tar også hos oss.

Rekordmange bryr seg om Internetts fremtid
Nettnøytralitet går forbi puppeglipp på klagetoppen »

(Kilde: Reuters)

Les også
President Obama kommer definitivt ikke til benåde Snowden
annonse