Til hovedinnhold

Sonys nye 4K-kamera kan filme i bekmørket

Fullformat med skyhøy ISO.

Sony

Da Sony lanserte Alpha A7 og A7r i fjor høst, var det en helt ny generasjon kameraer som så dagens lys. Her fikk vi relativt små, speilløse systemkameraer med fullformatsbildebrikker, som hadde henholdsvis 24,3 og 36,4 megapikslers oppløsning.

Vi testet sistnevnte rett før jul og konkluderte med at Sony hadde gjort svært mye riktig i A7r.

Nå får familien et nytt medlem, Alpha A7S.

Video i fokus

Finn kameraet.Foto: Sony

Sony Alpha A7S er, i likhet med tvillingbrødrene, et speilløst systemkamera med fullformatsbildebrikke. Men i motsetning til brødrene holder fullformatbrikken i A7S seg til beskjedne 12,2 megapiksler.

Det har en veldig logisk forklaring. Sony har nemlig gitt A7S muligheten til å gjøre videoopptak i 4K, hvor kameraet mater ut 4K-video med opp til 30 fps uten såkalt pikselbinning. Dette er en teknikk der man kombinerer 2x2 eller flere piksler for å i teorien få mindre støy, noe som går på bekostning av oppløsning og med økt risiko for fargefeilbrytning og moiré.

Verdt å merke er det at A7S ikke kan gjøre 4K-opptak til minnekort i kameraet, det må knyttes til en ekstern opptaksenhet via HDMI. I «standard» FullHD kan opptakene derimot lagres i kameraet.

Supersensitivt

Foto: Sony

Ved å redusere pikseltettheten på bildebrikken, får Sony i teorien fordelen av pikselbinning, men ikke ulempene. Så står da S-en i A7S også for «sensitivitet».

Og sensitivt må det kunne sies å være. A7S yter mellom 100 til 102 400 ISO – utvidbart fra 50 til 409 600 ISO (!). For videoopptak gjelder ISO-verdier mellom 200 til 409 600.

Sony selv hevder at bildebrikkens store piksler vil kunne gi bedre dynamisk rekkevidde og god fargegjengivelse, i tillegg til å kunne benytte seg av korte lukkertider i fotosituasjoner der mangelen på tilgjengelig lys gjør at andre kameraer må benytte lengre lukkertider. Hvordan godt dette fungerer i praksis gjenstår å se når vi får kameraet tilgjengelig for test.

Sammen med A7S offentliggjør Sony også et nytt zoomobjektiv, spesielt beregnet på filmopptak, en 28 til 135mm f/4 Powerzoom.

Pris og tilgjengelighet for kamera og objektiv er ennå ikke kjent, men hvis du setter opp et prisvarsel i Prisguiden vil du få beskjed når en pris dukker opp.

annonse