Til hovedinnhold

iPhone lages av 13-åringer

Dette vil ikke Apple at du skal vite.

Den ikke-kommersielle radiostasjonen NPR sendte sist uke en dokumentar om en av fabrikkene til det kinesiske selskapet Foxconn. Selskapet er mest kjent for at de produserer mye av det Apple tilbyr, men lager også utstyr til Amazon (Kindle), Dell, HP, Intel, IBM, Lenovo, Microsoft, Nintendo, Nokia, Sony, Toshiba og Samsung.

Les også: iPhone-arbeidere nektes å begå selvmord

Bakgrunnen for dokumentaren var at Mike Daisey, en kjent amerikansk skuespiller som selv var stor fan av Apples produkter, ønsket å finne ut hvordan forholdene var på fabrikken som lagde de produktene han kjøpte.

Barn lager iPhone

Store deler av Apples produkter lages i Shenzen. Byen ligger rett nord for Hong Kong i Kina. Byen har hatt en utrolig vekst etter at den ble en deregulert økonomisk sone i Kina. I 1982 bodde 352 000 mennesker i byen, i 2010 ble folketallet oppgitt til å være nærmere 10,5 millioner. Kilder regner med at det reelle tallet av innbyggere er rundt 13 millioner.

Fabrikkene til Foxconn i byen har litt over 430 000 ansatte. I dokumentaren kommer det fram at det er 20 serveringssteder på fabrikken, hver av dem har daglig 10 000 brukere.

Det som likevel ga størst inntrykk på de to reportene var et intervju med en 13 år gammel jente som man møtte utenfor fabrikken. Ikke bare intervjuet, men det faktum at intervjuet ble gjort utenfor inngangen som hadde vakter med gevær. I intervjuet forteller trettenåringen at hennes jobb er å pusse glassene på nye iPhone-telefoner.

Hun kunne også fortelle at selskapet ikke sjekker alderen på de man ansetter. Når man har inspeksjoner på fabrikken får de yngste arbeiderne fri og blir erstattet med eldre. I dokumentaren hevdes det at rundt 5 prosent av de ansatte er mindreårige.

Dør på jobb

En kinesisk arbeidsdag er offiselt 8 timer, men et normalt skift på en fabrikk er 12 timer. Normalt er disse utvidet til mellom 14 og 16 timer. Mens reporterne er i byen så dør en fabrikkarbeider på en annen fabrikk etter et 34-timer langt skift.

Det er ikke lov med fagforeninger i Kina, og å prøve å lage en slik fører til at man kan bli sendt til fengsel. Reporterne intervjuer tidligere arbeidere på Foxconn i radiodokumentaren som prøver å lage en union. Disse forteller blant annet at man bruker «hexane» for å vaske telefonene før de sendes fra fabrikkene. Arbeiderne har også bedt Apple om å få produsentene av telefonene til å avslutte bruken av stoffet.

Aldri sett en iPad

En av de tidligere arbeiderne som blir intervjuet forteller at han fikk hånden sin knust i en maskin. Han fikk sparken fra selskapet, men fikk heldigvis en ny jobb med det han beskriver selv som en bedre arbeidsuke - «kun» 70 timer hver uke.

Mannens arbeid var å lage metalletuiet på iPadene. Reporterne viser ham en så en iPad, som han sier han aldri har sett - og fabrikkarbeideren beskriver den som «magisk.»

Tidligere har man intervjuet litt eldre arbeidere for selskapet om deres drømmer.

Du kan lese en utskrift fra hele innslaget her eller høre det her.

Les også: 91 barn jobbet for Apple

annonse