Til hovedinnhold

Den raskeste Steam-maskinen er kåret

Ikke gå i fellen, det er nemlig enorm ytelsesforskjell mellom de 14 modellene.

Dell, Futuremark
Anders Brattensborg Smedsrud

I fjor høst presenterte Valve sine planer for å gå rett i bresjen på stue-PC-produsenter så vel som konsollmakere. Steam Machines har vanlige PC-komponenter, men formfaktoren er lik en stue-PC og opplevelsen skal være lik den du får av en konsoll.

Valve har dog ingen konkrete planer om å lage Steam Machines selv, og har tildelt denne oppgaven til diverse andre maskinvareprodusenter, noe vi akkurat har fått se resultatene av i form av 14 nye Steam-maskiner.

Utseende er likevel ikke alt, og desto viktigere er selve ytelsen de små og enkle maskinene kan produsere i konkurranse med store spillrigger og tradisjonelle konsoller.

Rangert

Testekspertene i Futuremark, som sitter på et fjell med informasjon om hvordan en haug av komponenter like de vi får se i Steam-maskinene presterer, har nå utarbeidet en liste hvor de sammenligner maskinvaren i de ulike maskinene.

Dette lar seg naturligvis bare gjøre fordi det er vanlige PC-komponenter som benyttes, og flere eksisterende datamskiner med like komponentsammensetninger som de ulike Steam-maskinene allerede har rapportert inn data til selskapet.

Ifølge sammenligningen til Futuremark kommer Webhallens Steam-maskin godt ut, med mye verdi for pengene.Foto: Futuremark

Både beist og pingler

Ifølge 3DMark-programmet deres er det snakk om store ytelsesforskjeller mellom de ulike boksene, noe som ikke akkurat er så rart tatt den store prisdifferransen i betraktning.

Bare Steam-maskinene med bekreftet maskinvare er rangert, men foreløpig er det Origin PC's Chronos som er den kraftigste kruttønna, et godt stykke foran nestemann. For å smykke seg med førsteplassen måtte en saftig Core i7-4770K-prosessor og to Nvidia GeForce Titan til.

Så aller verst gjør heller ikke 1500-dollar-maskinen fra svenske Webhallen det, som stikker av med den foreløpige prisen for mest ytelse for pengene. Denne inneholder blant annet en Intel Core i7 4771-prosessor, et Nvidia GTX 780-grafikkort, 16 gigabyte minne og 1 terabyte hybridlagring.

Hva Gigabyte ønsker å oppnå med deres Brix Pro er dog litt uklart, da denne ikke engang disker opp med dedikert grafikk.

For en ennå ukjent pris må du nemlig ta til takke med Intels integrerte Iris Pro-brikke, og det er helt klart at det blir viktig å lese spesifikasjonene før du handler inn Steam-maskinen din om du vil at den skal hamle opp med de eksisterende konsollene.

Siden alle ytelsesmålingene er utført under Windows er de ikke nødvendigvis helt representative. Alle Steam-maskinene skal nemlig kjøre en kraftig modifisert og spilloptimalisert versjon av Linux, noe som kan øke ytelsen til komponentene.

Gratis operativsystem blir mer og mer populært:
Linux-brukere på Steam har mer enn doblet seg »

(Kilder: ExtreemeTech, Futuremark)

annonse