Til hovedinnhold

– Windows 10 er mer enn Windows 8 + 1

Derfor hoppet Microsoft over Windows 9.

Microsoft / montasje
Vegar Jansen

Sent i går kveld dro Microsoft sløret vekk fra sitt neste operativsystem, som har fått det noe overraskende navnet Windows 10, mens vi og mange andre holdt en stor knapp på Windows 9. Det er jammen godt vi ikke er for glade i veddemål.

Med nyheter som at startmenyen vender tilbake, integrert støtte for flere skrivebord og ikke minst at alle apper kan kjøres på skrivebordet, virker Windows 10 som et steg i riktig retning.

Men hvorfor hopper Microsoft over nummer 9?

Vi tok en telefon til Børge Hansen, teknologidirektøren i Microsoft Norge.

Windows 10 – eller generasjon 2

Børge Hansen, teknologidirektør i Microsoft Norge.Foto: Microsoft

– Du vet det finnes 10 typer mennesker i verden, de som forstår binært og ikke.

Hansen åpner med den klassiske matematiske vitsen som går på at tallet 2 skrives med en 1 og 0 i det binære systemet.

– Det går jo litt på dette da, for vi tenker på Windows 10 mer som «Windows generasjon 2», enn bare en etterfølger til Windows 8. Vi mener at Windows 10 er såpass mye mer enn Windows 8 pluss 1, at vi hopper over 9 og går rett på 10, utbroderer Hansen.

Likevel innrømmer teknologidirektøren at det ikke er noen direkte revolusjon – i hvert fall ikke sånn umiddelbart.

I første omgang er det snakk om å ta det beste fra to verdener – det gode med berøringsdelen av Windows 8 og det gode med skrivebordsopplevelsen i Windows 7.

– Men det kommer til å bli mye mer enn det vi ser i dag, forteller Hansen.

Og dette har med utviklingsløpet Microsoft har lagt opp til denne gangen – der alle som vil skal ha mulighet til å komme med tilbakemeldinger.

Ett års åpen utvikling

Det sies at annethvert operativsystem fra Microsoft er godt, mens det i mellom har funksjoner og tjenester ingen har bedt om eller vil ha. Ved å lære av feilene og tilbakemeldingene etter hver fadese, fikses det opp igjen til neste Windows-versjon.

Nå skal Microsoft forsøke å lære av sine feil underveis, og vil kjøre et Windows 10 Technical Preview-program gjennom hele utviklingssyklusen.

Først og fremst skal det være hensynet til bedriftsmarkedet som har fått Microsoft til å skjerpe seg. Som Børge Hansen sier det: «De liker ikke overraskelser», og har derfor vært ganske så konservative og nølende når det kommer til å hoppe til en ny Windows-generasjon med nye og ukjente eller fjernede elementer fra hva de er vant til.

– Med Windows 10 vil det ikke plutselig komme noen store omveltninger. Vi skal være åpne med hva vi gjør, og vi vil lytte til tilbakemeldinger og se på faktiske bruksmønstre, hevder Hansen.

Hvorvidt dette vil være godt nok – Windows 8 hadde jo også en åpen betaperiode uten at det hjalp så veldig mye – gjenstår naturligvis å se. Vi tenker det koker ned til hvor mye utviklingsteamene faktisk har tenkt å lytte til brukerne.

Ett operativsystem «to rule them all»

En annen ting med Windows 10 er at dette skal kjøre på mange typer enheter og plattformer.

«Alle» enheter skal kjøre Windows 10.Foto: Microsoft

– For eksempel vil fremtidens smarttelefoner med Windows kjøre Windows 10 og ikke Windows Phone, forteller Hansen.

Microsoft selv sier at Windows 10 skal være for hele sulamitten – fra Xbox til PC-er, mobiler, nettbrett og selv små enheter uten skjermer.

Hva mer er at appene som utvikles til Windows 10 kommer til å være universelle – altså at de skal kunne kjøre på flere enheter uten at utvikleren må lage mange versjoner. Det skal også bli slik at dersom man først har betalt for en app i Windows Store, vil den kunne brukes på alle kompatible enheter med Windows 10.

Men dette vil det blir mer fokus på først rundt april neste år, da Microsoft Build-utviklerkonferansen skal avholdes, får vi vite.

Lokker med apper

Disse appene kommer etter alt å dømme også til å være et viktig lokkemiddel når Microsoft vil ha innbitte Windows 7- og Windows 8-brukere over til det siste og heteste mot slutten av neste år – da Windows 10 etter planene skal ferdigstilles.

Vi vil ha bedre integrasjon mot skytjenester, universielle apper og et mer sammensmeltet økosystem enn på de eldre Windows-versjonene, sier teknologidirektøren.

Det høres jo vel og bra ut. Så gjenstår det bare å se om Microsoft virkelig kan levere varene denne gangen.

Alle nyhetene får du her:
Slik starter Windows 10 >>>

annonse