Tek.no

Nyhet

Minst 29 har dødd på norske veier som følge av mobilbruk

Det sier Statens Vegvesen.

Montasje, Shutterstock
22 Apr 2015 06:00

De aller fleste burde vite at det er livsfarlig å bruke mobiltelefonen samtidig som du kjører bil. Likevel skjer det dødsulykker hvor nettopp mobilbruk har skylden.

Ifølge Statens Vegvesen har minst 29 mennesker mistet livet på norske veier som følge av mobilbruk bak rattet, i årene 2005 til 2013. Det melder P4. Antagelig er det reelle tallet mye høyere. Ettersom ikke alle dødsulykker etterforskes, er det trolig store mørketall i statistikken.

Mobilen distraherer

Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens Vegvesen, hevder at smarttelefoner er «oppmerksomhetstyver som stjeler blikket fra veien». Hun begrunner det med at vi i økende grad ser på mobilen, fremfor å snakke til den.

I en dødsulykke hadde en 20 år gammel sjåføren sett på en Snapchat-video da han kom over i motsatt kjørefelt. Det viste Kripos-undersøkelser på ulykkesstedet.

– Det er en økende utfordring, for det blir sikkert flere slike apper og de er veldig populære, særlig blant den yngre delen av befolkningen, sier Ranes til P4.

Boten for å bruke mobilen i bilen til noe annet enn å svare og legge på, er per i dag 1300 kroner. Men blir du ikke tatt av politiet, risikerer du altså å måtte bøte med liv i stedet, som denne moren måtte:

Tre barn mistet livet på grunn av sjåførens mobilbruk
Facebook bak rattet gjorde mor til drapskvinne »

(Kilde: P4)

annonse

Les også