Til hovedinnhold

Nå vil ARM koble alt på Internett

Lanserer helt ny plattform som skal få fart på «tingenes Internett».

Sakonboon Sansri/Shutterstock.com

Nå som Internett så så si er allstedsværende når det gjelder datamaskiner og mobile enheter har arbeidet også startet med å gjøre en rekke andre typer objekter Internett-tilkoblede og «smarte». Dette fenomenet omtales gjerne som «Internet of things», eller «tingenes Internett» på norsk.

Blant dem som har startet dette arbeidet er den store prosessorprodusenten Intel, som nå har lansert sin såkalte Quark-prosessor (Ekstra), en knøttliten brikke som kan puttes i alt fra babyklær til kaffekrus. Som et resultat av utviklingen er det sågar analytikere som mener at smarte dingser snart vil være overalt.

ARM vil få fart på sakene

Et problem med er imidlertid det store antallet ulike standarder og løsninger for hvordan gjenstander kobles på nettet, noe som kan gjøre det vanskelig å samkjøre og fremskynde utviklingen. Dette har den britiske prosessorprodusenten ARM nå tenkt å gjøre noe med.

I en pressemelding kunngjør ARM at selskapet nå skal lansere en helt ny plattform spesifikt designet for å få fart på «tingenes Internett»-utviklingen for alvor.

Plattformen heter «mbed IoT Device Platform» og er en slags «pakkeløsning» som skal gi utviklere av smarte dingser alle de nødvendige redskapene. Plattformen skal være helt åpen og er optimalisert for billige og strømgjerrige enheter, ifølge ARM.

«Alt-i-ett»-operativsystem

Først og fremst kommer plattformen med et gratis operativsystem kalt «mbed OS», som er skreddersydd for ARMs prosessorarkitektur Cortex-M, som blant annet er lisensiert til et stort antall produsenter av smarte dingser.

Dette operativsystemet har innebygde løsninger for både sikkerhet, kommunikasjon og styring av ulike typer enheter. I tillegg har operativsystemet støtte for en rekke protokoller og kommunikasjonsstandarder som Bluetooth Smart, 2G, 3G, Wi-Fi, HTTP, DLS/DTLS og Thread. Sistnevnte er en ny trådløs standard som ARM har utviklet i samarbied med blant andre Samsung.

Den nye plattformen kommer også med noe som heter «mbed Device Server», som er en programvareløsning som blant annet skal gjøre det enkelt og smertefritt å integrere smartdingsene i nettsky-systemer. Mer informasjon om det nye prosjektet finner du hos ARM.

Smarte hjem hører også med til «tingenes Internett»: Nå skal varmepumpa kommunisere med resten av huset ditt »

(Via Engadget)

Mer om
annonse