Tek.no

Nyhet

Canon kjøper svensk selskap som lager overvåkningskameraer

Punger ut mange milliarder kroner for Axis.

Axis
12 Feb 2015 09:21

Nyhetsbyrået Reuters melder nå at den japanske fotogiganten Canon skal gå til innkjøp av det svenske selskapet Axis, som lager kameraer beregnet på overvåkning og sikkerhet. Kjøpssummen skal ligge på 2,8 milliarder dollar, cirka 21,2 milliarder norske kroner.

Oppkjøpet er ennå ikke formelt sett i havn, men både styret og hovedaksjonærene i Axis skal enstemmig ha akseptert budet fra Canon. Om oppkjøpet går gjennom vil det være det største som den japanske kameraprodusenten noensinne har gjort.

Global leder

Axis har en global lederposisjon innen produksjon av sikkerhetskameraer, noe som altså betyr at Canon nå blir en dominerende aktør i dette markedet. Bakgrunnen for oppkjøpet skal være at Canon oppfatter sikkerhetskameramarkedet som en viktig vekstnæring.

Et annet sentralt motiv er at selskapet ønsker flere bein å stå på i et stadig krympende kameramarked. Canon er blant flere kameraprodusenter som i lengre tid har opplevd sviktende omsetning og har måttet nedjustere salgsforventningene for systemkameraene, en trend som i stor grad tilskrives stadig bedre mobilkameraer.

Axis, som har hovedkvarter i Lund i Sverige, har opplevd en kontinuerlig vekst i mange år. Selskapet spesialiserer seg på nettverkstilkoblede sikkerhetskameraer, hvor Axis har en markedsandel på rundt 17,5 prosent. Selskapet har også hatt gode økonomiske resultater å vise til den siste tiden.

God inntektsøkning

I sin økonomiske rapport som ble lagt frem i slutten av januar kom det frem at Axis hadde en vekst i salget på 16 prosent for 2014, og en økning i driftsinntekter på rundt 12 prosent, fra 640 millioner svenske kroner i 2013 til 715 millioner i 2014. Selskapet skal ha ambisjoner om en årlig vekst i salget på 20 prosent.

I tillegg til nettverkstilkoblede kameraer utvikler Axis også ulike typer tilbehør, som opptaksutstyr, videokodere og programvare. Rundt halvparten av salget kommer fra Nord-Amerika, og rundt 40 prosent fra Europa. Ifølge Axis vil selskapet fortsette å være et selvstendig rettssubjekt under den nye eieren, og ledelsen i selskapet vil også fortsette.

I mellomtiden fortsetter Canon å slippe nye kameraer: Dette er den største Canon-lanseringen på lange tider »

Les også
Dette er den største Canon-lanseringen du ser på lenge
annonse

Les også