Til hovedinnhold

Vi besøkte Oslos nye teknologistue

Her kan IT-entusiastene møtes, helt gratis.

Et nytt teknologihus er nå etablert midt i sentrum av Oslo – rett ved Høyskolesenteret. Her skal IT-aktører om kort tid kunne utfolde seg på kveldstid over tre etasjer, med alt hva hjertet kan begjære av møterom, undervisningsrom og tekniske fasiliteter.

Carl Onstad var strålende fornøyd over å kunne presentere det nyoppussete IT-møtestedet.

I invitasjonen til en sniktitt for bransjen får vi vite at Teknologihuset ønsker å styrke de åpne møteplassene for kunnskapsdeling og fagutvikling innen IT i Norge. Det er noe de frivillige miljøene tar imot med åpne armer, om vi skal tro de fremmøtte entusiastiske folkene fra bransjen.

I dag er det nemlig ingen faste møtesteder av denne typen, og behovet for et eget, egnet sted er stort. De mange som vanligvis treffes på nettet og jobber rundt et tema eller en teknologi, må ta til takke med å møtes fysisk på en restaurant, en pub eller liknende. Siden mange av medlemmene også jobber med teknologi på dagtid, er det ikke uvanlig at de store selskapene sponser møtene med et sted å være.

- Javabin støtter Teknologihuset aktivt, fortalte Oddbjørn Kvalsund.

IT-folk i sentrum

– Dette skal være et hus for og med den norske IT-bransjen, og målsetningen er å etablere et møtested for en del av dem som jobber i bransjen vår. Dette sier Carl Onstad, som er daglig leder i Macsimum Event og en av initiativtakerne til dette idealistiske prosjektet.

Med sloganet «Huset med IT-folk i sentrum» ser de for seg at et møtested for IT-bransjen, der målet er å legge til rette for den frivillige delen av fagutviklingen og etablere et samlingssted. Onstad ser for seg at huset både skal bli et foretrukket sted for bransjen å holde konferanser, seminarer og møter, og stedet der communities kan samles over et faglig tema, eller kanskje spille og ta en øl eller tre.

Her ligger det en symbiose i kortene. Den sosiale aktiviteten trekker IT-folk til seg, slik at de oppdager alt huset har å tilby. Huset blir et sted der de føler seg hjemme, og det vil bli nærliggende for dem å tenke på huset når de i sine jobber skal leie lokaler til forskjellige formål.

Med litt godvilje kan 120 IT-folk stables inn i konferansesalen.
Shufflebordet.

Teknologihuset er organisert som en stiftelse, men stiftelser må også ha inntekter for at hjulene skal gå rundt. For å kunne tilby de ideelle gruppene og organisasjonene gratis lokaler om kveldene, må huset utnyttes kommersielt på dagtid. Inntektene skal dels komme fra leieinntekter fra 1. etasje og dels komme fra en driftsavtale med Macsimum Event.

Det tredje beinet Teknologihuset skal stå på er salg av partnerskap til IT-selskaper. Det er forskjellige typer slike partnerskap, som gir firmaet prosenter på leie av konferansefasiliteter, møterom og så videre, i tillegg til profilering i forbindelse med Teknologihuset. I skrivende stund er allerede 10 partnerskap på plass.

– Vi hadde et lite overskudd fra konferansen og gikk inn for å støtte dette tiltaket, sier Oddbjørn Kvalsund i JavaBin. Han snakket varmt om mulighetene frivillige IT-organisasjoner kan ha med en slik møteplass og håpet andre IT-aktører ville støtte opp om tiltaket ved å bruke huset.

Varierte muligheter

I praksis vil det i huset på dagtid fra klokken 8 – 17 være kurs og konferanser for partnerne som har prioritet og for andre som vil leie. Fra klokken 18 – 23 er huset tilgjengelig for fag- og medlemsmøter. En kjapp omvisning i huset viser lokaler det er raskt gjort å føle seg hjemme i. Ikke bare er huset nyoppusset, det er også utstyrt med det meste av tekniske fasiliteter.

– Her er det også mulighet for filmopptak og publisering av fagmøtene på nett i etterkant, forklarer Onstad videre og viser sniktitt-gruppen fra det ene rommet til det andre. Minglerommet i 2. etasje med sofagruppe og en lysende elg blir nok selve kjernen i dette systemet, og stedet der folk fra de forskjellige fora kan treffe hverandre i pausene. Onstad ser ikke bort fra at noen vil programmere elgen etter hvert.

I det store konferanserommet i 3. etasje er det mulig å stappe inn 120 mennesker, men det er nok mest komfortabelt med 80 – 100, sier han, og tar oss videre inn i tribunerommet, som har benkerader langs veggene og kan egne seg både til diskusjoner og å følge fotballkamper. Innimellom slagene er det også mulig å klarne opp tankene med en runde eller to på shuffleboardet i 2. etasje, om det ikke foregår faglige aktiviteter der.

Det er et behov for mer IT-kunnskap i Norge:
Her lærer proffene barn å kode »

annonse