Til hovedinnhold

Se hvor realistisk digitalt hår har blitt

Forskere har endelig knekket hårkoden.

Hao Li / YouTube

Større regnemuskler gjør at datamaskiner får til stadig mer imponerende resultater. Dette gjelder over hele fjøla, fra simulasjoner av universet til mer og mer lekker PC-grafikk.

Selv om vi ikke er helt oppe på fotorealistisk nivå ennå, ser vi uansett framskritt. Ett av de nyeste eksemplene på denne hyggelige utviklingen er dette prosjektet fra forskere ved Princeton og University of Southern California.

Her har man nemlig fått til temmelig realistisk hår, og det basert på en forholdsvis enkel metode. Se videoen:

Tredimensjonal punktsky

Opplegget kalles «Structure-Aware Hair Capture». Hvert hårstrå er verken skapt individuelt i et dataprogram, eller gjenskapt via avansert motion capture.

Isteden tar systemet utgangspunkt i noen få stillbilder av et hår fra ulike vinkler. Deretter oppdager datamaskinen de gjennomgående buntstrukturene i håret, og viser disse i en tredimensjonal sky av punkter.

Neste steg er sentralt. Her benytter systemet en datastruktur for å finne ut hvor de lokale hårbuntene er festet, og hva slags retning de går i. Alle buntene blir til slutt integrert i et helhetlig system, og får den grafiske framstillingen du kan se i videoen ovenfor.

Resultatet tar høyde for skjult hår og data som ikke ble fanget opp av stillbildene, og denne manglende informasjonen blir generert i den ferdige animasjonen og simulasjonen. Det endelige resultatet er realistisk, men ikke 100 prosent perfekt. Med litt manuell styring, er det tenkelig at slike hindere kan forseres lett.

Forskningen bak dette prosjektet vil bli presentert på konferansen og utstillingen Siggraph 2013, som går av stabelen 21. juli i Anaheim.

Utviklingen går unna:
Se hvor realistisk vann kan se ut i fremtidige PC-spill »

(Kilde: ExtremeTech)

annonse