Til hovedinnhold

De mest populære nettleserne

Kampen mellom nettleserne blir stadig hardere. Forrige uke lanserte Microsoft sin nyeste utgave av Internet Explorer, nummer åtte i rekken. For ikke lenge siden kom Apple på banen med sin fjerde utgave av Safari. Vi har sett hvilken nettleser som er mest populær blant dere lesere.
Les også:
Vår vurdering av IE8.
Vår vurdering av Safari 4.

Mange som ikke har oppdatert

Det er ikke få alternativer du har i valg av nettleser. Foruten Internet Explorer og Safari kan du også velge Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera og en rekke andre mindre aktører. På verdensbasis er det foreløpig Microsoft sin løsning Internet Explorer som er mest brukt. Slik er det også blant lesere av Teknofil og vårt søstermagasin Mobilen, Digit og Gamer.no , men Microsoft får samtidig hard konkurranse fra konkurrentene.

Slik ser statistikken ut i perioden 1. - 25. mars for Teknofil :

Nettleser:Prosentandel:
Internet Explorer 743,3 %
Firefox 325,5 %
Internet Explorer 69,1 %
Opera 96,6 %
Safari 44,3 %
Internet Explorer 83,1 %
Chrome 12,3 %
Firefox 21,0 %
Safari 30,7 %
Resterende4,1 %


Det er tydelig at Tegnofils lesere flest holder seg til Microsofts løsning. Det faktum at IE7 kommer på topp og ikke IE8, som er Microsofts nye nettleser, kommer nok av at IE8 først ble lansert 19. mars. Denne nettleseren vil nok få betydelig større andel om kort tid. Mer interessant, og ikke minst litt skremmende, er det å se at mange av våre lesere fortsatt holder seg til den sjette utgaven av Internet Explorer. Denne nettleseren ligger langt etter idag og de som sitter på denne bør snarest bytte om.
Les også: Du bør bytte nettleser.
Det samme gjelder de som sitter med Firefox 2. Denne nettleseren har Mozilla sluttet å oppdatere, og faren for sikkerhetshull er derfor betydelig. Safari-brukere ser derimot ut til å være flinkere til å oppdatere sin nettleser. Her har de aller fleste allerede byttet til den siste utgaven av nettleseren.
Det er også interessant å se at Google Chrome har en god andel av nettlesermarkedet, men hos Teknofil makter de tydeligvis ikke overgå norske Operas løsning.

Likt hos Mobilens lesere

Hos Mobilen er tallene forholdsvis like som for Teknofil. Slik ser nettleserstatistikken ut hos Mobilen:

-
Nettleser:Prosentandel:
Internet Explorer 744,7 %
Firefox 323,6 %
Internet Explorer 610,3 %
Opera 95,4 %
Safari 44,1 %
Internet Explorer 82,7 %
Chrome 12,6 %
Firefox 21,0 %
Safari 30,9 %
Iphone 30,6 %
Resterende4,4 %

Også hos Mobilen har Internet Explorer betydelig forsprang. Her er Microsofts markedsandel hakket større enn blant Teknofils lesere, men det er noe færre prosentandel her som enda har oppdatert til selskapets siste løsning. Det er også interessant å se at en nettside om mobiler har en viss andel som leser nettsiden via sin mobil.

Flere macbrukere hos kameraentusiastene?

Også hos vårt søstermagasin kameranettstedet Digit har Microsoft dominans. Tallene her er rimelig like som hos Teknofil og Mobilen bortsett fra at Safari 3 er hakket mer populært enn Firefox 2. Muligens har Digits Firefox-brukere vært flinkere til å oppdatere sin nettleser, eller kanskje er det også flere macbrukere blant kameraentusiastene.

-
Nettleser:Prosentandel:
Internet Explorer 744,2 %
Firefox 324,0 %
Internet Explorer 68,9 %
Opera 96,6 %
Safari 44,1 %
Internet Explorer 82,7 %
Chrome 11,7 %
Safari 30,9 %
Firefox 20,8 %
Resterende6,1 %

Gamere foretrekker Firefox

Vår samarbeidspartner på spillfronten, Gamer.no, skiller seg derimot ut fra resten når det gjelder bruk av nettlesere. Hos spillentusiastene er det ikke Microsofts løsning som er mest populær. Slik ser tallene ut for Gamer:

-
Nettleser:Prosentandel:
Firefox 344,7 %
Internet Explorer 719,2 %
Opera 915,4 %
Safari 44,5 %
Chrome 14,4 %
Internet Explorer 63,0 %
Internet Explorer 81,7 %
Firefox 21,4 %
Opera 100,6 %
Safari 30,5 %
Resterende4,6 %

 Blant gamere er det altså Firefox 3 som er den mest populære nettleseren. Spillentusiaster skiller seg også ut ved at bruken av Opera og Chrome er langt mer utbredt. Det er tydelig at det er i dette segmentet Microsoft merker konkurransen hardest på nettlesermarkedet.

Hvilken nettleser er best?

Denne statistikken vil utvilsomt forandre seg i tiden som kommer. Ikke bare har Microsoft lansert ny versjon av Internet Explorer, men det pågår også en hard kampanje for å få IE6 ut av markedet. Denne nettleseren er rett og slett for gammel til å kunne benyttes med dagens nettsideutvikling. Dermed vil både IE6 og IE7 få betydelig færre brukere i tiden fremover. Det er derimot ikke sikkert at alle de som bytter nettleser vil gå over til Microsofts nyeste versjon, kanskje vil dette heller være en gylden anledning for mange til å prøve ut nye nettlesere.
Hvilken nettleser syns du er best? Ta diskusjonen i kommentarfeltet eller gi din stemme i vårt forum.

Mer om
annonse