Til hovedinnhold

Palm slår tilbake

Palm har slitt som utfordrer på PDA- og mobilmarkedet i mange år. Det siste året har det sett særs mørkt ut for selskapet. Spesielt har Apples inntreden på mobilmarkedet gjort det tøft for Palm.
Selskapet har riktignok gjennomgått mange forvandlinger siden oppstarten. Men at de skulle klare det nok en gang har nok de færreste trodd på. Den siste måneden har det imidlertid dukket opp rykter som kunne tyde på at Palm hadde noe spennende i gjære.
Det ble bekreftet på torsdag, under CES-messen i Las Vegas. Da presenterte selskapet sin nye mobiltelefon Palm Pre, samt det nye webbaserte operativsystemet WebOS.
Nok en Iphone-klone
Inspirasjonen til Palm Pre er ikke uventet hentet fra Apple og deres Iphone 3G. Vi snakker om en trykkbasert mobiltelefon. I motsetning til Iphone har imidlertid Palm Pre også innebygd tastatur. De har også utvidet den trykksensitive sone på telefonen til også å fungere under skjermen.
Den har ellers blant annet trådløs nettverksstøtte (802.11 b/g), Bluetooth, innebygd GPS, 8 gigabyte minne, 3 megapiksels kamera med blitz, 3,1 tommers skjerm med 320 x 480 punkter.


Palm Pre vil først dukke opp eksklusivt i USA via operatøren Sprint i løpet av første halvår i år. Til å begynne med virket det som om selskapet hoppet over resten av verden, siden teknologien telefonen er basert på ikke åpner for europeiske markeder. Det skal imidlertid komme en versjon som også virker i GSM/3G-nett i denne delen av verden. Når denne vil komme er ikke kjent.
Enkelt å utvikle
Selv om telefonen ser lovende ut, er det ikke så veldig mye med den vi ikke har sett tidligere. Det mest spennende er nok derfor operativsystemet WebOS. Dette er et operativsystem som ifølge Ars Technica skal være mer spennende enn det på Iphone, som tross alt har fått enorm skryt siden lanseringen.
Det er raskt og brukervennlig. Samtidig skal det være ekstremt enkelt å utvikle nye webbaserte applikasjoner til systemet. Det er basert på HTML, CSS og javascript, som er helt ordinære webteknologier. En rekke webutviklere vil nok være veldig fornøyde med denne beskjeden fra Palm.
Brukervennligheten i systemet skal også være bedre enn det som finnes på Iphone. Ved å basere seg på såkalte kort, i stedet for den vanlige praksisen med applikasjoner, kan de skape en synergi mellom forskjellige bruksområder.
Som Ars Technica sier:
”I stedet for å ha flere kommunikasjonsapplikasjoner som alle kan brukes til å holde en samtale via forskjellige tjenester, kan du enkelt åpne et chattekort med en bruker. Dette kortet inneholder en kontinuerlig oversikt over samtalen som kombinerer SMS og øyeblikkelige meldinger i et enkelt, sømløst grensesnitt”.
Se promovideoen til Palm:

Mer om
annonse