Til hovedinnhold

Nå kommer mobilbetaling til Norge

I forrige uke skrev vi at Nokias nye mobil med NFC-teknologi kommer på markedet her hjemme. Nå ser det ut til at også tjenestene kan komme på plass.
Dnb Nor og Telenor etablerer TSM Nordic AS, Trusted Service Manager, iforbindelse med at betaling med mobiltelefonen snart skal lanseres i det norske markedet. Det er den nye NFC-, Near Field Communication, -teknologien som skal brukes som betalingsmetode. Kort fortalt er dette en radioteknologi som gjør at du bare holder mobilen opp mot betalingsterminalen i bussen eller på kafeen, så gjennomføres transaksjonen.
Kaffe og billetter
DnB NOR og Telenor skal ifølge pressemeldingen være godt i gang med å legge til rette for at norske forbrukere skal kunne bruke mobiltelefonen både til å handle varer og til å betale og lagre billetter og månedskort. Ny teknologi i både SIM-kortet og i mobilen gjør det nå mulig å bruke mobiltelefonen på denne måten. DnB NOR og Telenor skal teste ut teknologien blant forbrukere og i butikker på strategiske knutepunkter i Oslo sentrum fra første halvår 2008.
- I første omgang starter vi med en betalingsløsning på en kaffebar i Oslo, og det vil være ansatte som brukes i pilotprosjektet. Volumet tror vi likevel kommer på bilettbetaling, og i årsskiftet tror vi rundt 500 vil være involvert i ulike pilotprosjekt, sier Hanne Sjursen, styreleder i TSM Nordic og konsernansvarlig for ID og e-betaling i Telenor, til Mobilen.no.
Hun forteller at selskapet foreløpig ikke har vært i kontakt med aktører som Oslo Sporveier og NSB, men at de ser på muligheten.
- Vi har ventet med Oslo Sporveier til de har fått sitt nye kortbaserte prosjekt på banen, sier Sjursen.
Informasjonsutveksling
Utprøvingen i Oslo sentrum vil ifølge de to selskapene være den første av sitt slag i Norden og blant de første i verden basert på standardiserte komponenter. Løsningen vil være tilpasset mobiltelefoner utstyrt med NFC, SIM-kort i mobiltelefonen for sikker lagring av betalingsprogram og personlige data samt Mastercard Paypass betalingsløsning.


Hanne Sjursen, styreleder i TSM Nordic og konsernansvarlig for ID og e-betaling i Telenor, tror vi må vente til 2010 før NFC virkelig tas i bruk av massene.
- De største områdene vi ser er billetter og betalingsløsninger, men vi tror også på det som kalles "service distribution" for utveksling av informasjon. Brukeren kan for eksempel holde mobilen opp til en informasjonstavle eller reklameplakat, og få relevant informasjon lastet rett inn på mobilen. Særlig for de som ikke er så glade i å bruke nettleseren på sin mobil til å hente fram informasjon tror vi dette kan bli en bra tjeneste for, sier Sjursen.

Forretningsmodeller må på plass
Du må likevel smøre deg med noe tålmodighet før teknologien tas i bruk her på berget. Først i 2010 tror Sjursen på utbredelse i stort volum, først skal både telefonene og forretningsmodellene bli klare.
- Vi ser at det ofte ikke er teknologien, men forhandlingene rundt forretningsmodellene, som er avgjørene for når tjenestene kommer på markedet. Vi må selvsagt forhandle fram en løsning som gjør at alle aktørene får sin del av kaken, og for operatørene sin del snakkes det blant annet om "plassleie" for tilrettelegging av sim-kort.
Det nye selskapet etableres som et datterselskap av Doorstep, et joint venture hvor DnB NOR ASA og Telenor ASA eier 50 prosent hver. Dnb Nors Bent Bentsen blir daglig leder i det nye selskapet og Telenors Hanne Sjursen styreleder.

Mer om
annonse