JVC drar fram 4K-pisken

Slår til med nye projektorer og svære TV-er.

Japanske JVC henger for all del med i det teknologiske kappløpet i elektronikkens verden. Tidligere har de vist fram en 8K-projektor, men nå presenterer de produkter i 4K-klassen, som er litt mer nærliggende og oppnåelig for folk flest.

Denne gangen er det snakk om en haug med projektorer og et par 4K-TV-er. Mens TV-ene byr på ekte 4K (oppløsning på 3840 x 2160 piksler), tilbyr projektorene «bare» en oppskalering fra Full HD, med JVCs egen e-Shift2 -teknologi. De lover selvsagt at dette skal se bedre ut enn vanlig 1080p.

Oppskaleringsmagi

Foto: JVC

Projektorene teller ni stykker fordelt over to serier, og ble vist fram på CEDIA 2012 i Indianapolis. Alle unntatt innstegsmodellene i de to ulike seriene vil ha med e-Shift2, som er en ny versjon av 4K-oppskaleringen JVC introduserte i fjor.

e-Shift2 oppskalerer ved å skanne HD-bildet, for deretter å flytte «kopien» elektronisk en halv piksel til siden, og deretter en halv piksel opp og tilbake igjen ved en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Takket være denne magien blir antall piksler firedoblet – med andre ord liksom-4K.

Forbedringen på denne teknologien i forhold til i fjor innebærer et 8-båndsfilter som blant annet fjerner støy som aliasing. e-Shift2 fungerer kun i 2D-modus.

Høyere levetid og kontrast

Andre nyvinninger hos de nye projektorene inkluderer forbedret levetid på lampen, høyere kontrast (130 000:1) og bedre bildebehandling. Alle projektorene kan videre vise stereoskopisk 3D med RF-tilknyttede aktiv-lukker-briller. I tillegg hører det med en smarttelefon-app for å rote med innstillingene uten å avbryte avspillingen.

De billigste projektorene starter på 3500 dollar (over 20 000 kroner), mens for å få mulighet til 4K-oppskalering må du punge ut 5000 dollar (nærmere 30 000 kroner). Toppmodellene koster 12 000 dollar (70 000 kroner). I Norge vil dette selvsagt bli dyrere.

Her følger en liste over de nye modellene:

Foto: JVC
  • Procision Series DLA-X95R
  • Procision Series DLA-X75R
  • Procision Series DLA-X55R
  • Procision Series DLA-X35
  • Reference Series DLA-RS66
  • Reference Series DLA-RS56
  • Reference Series DLA-RS4810
  • Reference Series DLA-RS48
  • Reference Series DLA-RS46

Procision-serien er ment for forbrukermarkedet, mens Reference-serien er for det profesjonelle markedet (type bedrifter).

Ekte 4K

Foto: JVC

Projektorer med jukse-4K er imidlertid ikke alt JVC hadde å by på i denne omgangen. Som plaster på såret for 4K-entusiaster, kunne de også informere om at de er i ferd med å utvikle et par TV-er med ekte 4K.

Selskapet tok med seg en tidlig prototype av en 84 tommer stor 4K-TV til CEDIA 2012 for «hemmelig visning på et hotellrom» i Indianapolis. JVC planlegger å lansere den i løpet av første kvartal 2013.

De to TV-ene er egentlig samme modell, myntet på forbrukere og profesjonelle – i likhet med projektorene. Modellene vil hete henholdsvis RS-840UD og PS-840UD. De vil ikke støtte 3D.

JVC sikter mot en prislapp på 20 000 dollar (117 000 kroner). Til sammenligning vil prisen på Sonys 4K-TV være på cirka 25 000 dollar.

(Kilder: JVC (1), JVC (2))

Se de lekre bildene av både projektorer og TV-er i bildekarusellen nedenfor:

Les også
JVC slipper en grisedyr 8K-projektor
Les også
– 4K vil forbli en nisje
Les også
Sony vil gjøre 4K overkommelig
Les også
Så mye koster Sonys 4K-kjempe
Les også
Fremtidens TV-er er griselekre
Les også
Super-projektor fra JVC
Les også
JVC viser THX-sertifiserte 3D-projektorer
annonse