Til hovedinnhold

Denne skjermen stinker

Japanerne slår et slag for lukte-TV.

IEEE

Luktende filmer og TV-serier har aldri tatt helt av, til tross for det kjente forsøket med Smell-O-Vision i 1960. Siden den gang har mange rare forslag kommet og gått, men til intet hell. Folk vil åpenbart ikke utsettes for stanken av råtne lik i skrekkfilmer eller svettelukta til muskelbunter i machoeventyr.

Det har uansett ikke hindret japanske Haruka Matsukura og teamet hans fra Tokyos universitet for jordbruk og teknologi i å lage en «duftskjerm». Den spesielle TV-en ble vist fram på konferansen IEEE Virtual Reality , og tilbyr ekte lukt-TV – med en vri.

Retningslukt

Duftskjermen sender ikke bare ut lukter på måfå. Luktene korresponderer selvsagt med innholdet i filmen eller TV-programmet, men den unike egenskapen ved dette systemet er den «surround»-aktige kvaliteten.

TV-en forsøker nemlig å skape illusjonen av at ulike lukter kommer fra forskjellige områder på skjermen. Hvis en kaffetrakter for eksempel står og durer på høyre side, skal kaffelukten liksom stamme fra dette området på skjermen.

Dette er mulig takket være fire duftutganger i hvert hjørne av TV-en, som via noen nøye kontrollerte vifter dirigerer duftene til de angitte målene på skjermen.

Blekkpatroner

I sin nåværende form kan systemet bare dytte ut én lukt av gangen. Dette skal imidlertid forbedres i framtidige versjoner, slik at vi får en fullkommen audiovisuell-luktmessig opplevelse. Haruka Matsukura vil også implementere et blekkpatronaktig system som vi kjenner fra printere, slik at bytting av tomme duftbeholdere skal gå smertefritt for seg.

Matsukura ser ikke for seg at teknologien blir satt til verks i vanlig forbruker-TV-er med det første, men antar at reklamebyråer og museer kan være interessert.

Denne skjermen er slettes ikke første forsøk på lukt-TV:
Nå lukter det av spill og filmer »

(Kilder: IEEE Virtual Reality og New Scientist via Engadget og Gizmag)

annonse