Nyhet

Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet

Monstermaskin vil finne ut hvordan galakser utvider seg.

I løpet av to uker i oktober skal superdatamaskinen Mira arbeide på heltid med billiarder av regneoperasjoner per sekund. Monstermaskinen skal prøve på noe som ikke har blitt gjort før: Å simulere hele universet fra begynnelsen og ut slik at vi skal få økt forståelse for hvordan stjerner og galakser utvider seg.

Mira befinner seg på forskningsinstituttet Argonne National Laboratory i den amerikanske delstaten Illinois. Under det massive arbeidet skal maskinen spore billioner av partikler mens de beveger seg, ekspanderer og reagerer med andre i henhold til alle fysikkens lover.

Kort fortalt: Mira simulerer hele historien til universet vårt.

12 milliarder år

Foto: Argonne National Laboratory

Superdatamaskiner med kapasiteten til Mira gjør det mulig å gjennomføre en simulasjon på dette massive nivået for første gang.

Mira er basert på IBMs BlueGene-teknologi. Maskinen er drevet av 768 000 kjerner som er spredt rundt på 48 reoler. Prosesskraften er på 8 petaflops og minnet er på 1 petabyte. Maskinen skal i teorien klare 10 billiarder floating point operations (FLOPS) i sekundet.

All denne megaytelsen skal brukes til å måle og vurdere hvordan stjerner og galakser ekspanderer, klumper seg sammen og danner trådformede strukturer. Simulasjonen begynner kort etter big bang og vil deretter spole fram 12 milliarder år for å sjekke om teoriene innen astrofysikk holder mål.

Foto: Argonne National Laboratory

Når Mira ikke simulerer hele universet, skal mesteparten av tiden brukes til å jobbe med diverse forsøk og eksperimenter. Noe av tiden skal også holdes av til prosjekter ved nødstilfeller, som oljesølet til Deepwater Horizon i 2010.

(Kilde: The Atlantic)

Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler
Les også
Dette er verdens kraftigste datamaskin
Les også
Ny supermaskin i Oslo
Les også
Bygger superdatamaskin med Raspberry Pi og Lego
Les også
Bygger supercomputer med ARM-prosessorer
Les også
NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin
annonse