Nyhet
Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet
Monstermaskin vil finne ut hvordan galakser utvider seg.
I løpet av to uker i oktober skal superdatamaskinen Mira arbeide på heltid med billiarder av regneoperasjoner per sekund. Monstermaskinen skal prøve på noe som ikke har blitt gjort før: Å simulere hele universet fra begynnelsen og ut slik at vi skal få økt forståelse for hvordan stjerner og galakser utvider seg.
Mira befinner seg på forskningsinstituttet Argonne National Laboratory i den amerikanske delstaten Illinois. Under det massive arbeidet skal maskinen spore billioner av partikler mens de beveger seg, ekspanderer og reagerer med andre i henhold til alle fysikkens lover.
Kort fortalt: Mira simulerer hele historien til universet vårt.
12 milliarder år
Superdatamaskiner med kapasiteten til Mira gjør det mulig å gjennomføre en simulasjon på dette massive nivået for første gang.
Mira er basert på IBMs BlueGene-teknologi. Maskinen er drevet av 768 000 kjerner som er spredt rundt på 48 reoler. Prosesskraften er på 8 petaflops og minnet er på 1 petabyte. Maskinen skal i teorien klare 10 billiarder floating point operations (FLOPS) i sekundet.
All denne megaytelsen skal brukes til å måle og vurdere hvordan stjerner og galakser ekspanderer, klumper seg sammen og danner trådformede strukturer. Simulasjonen begynner kort etter big bang og vil deretter spole fram 12 milliarder år for å sjekke om teoriene innen astrofysikk holder mål.
Når Mira ikke simulerer hele universet, skal mesteparten av tiden brukes til å jobbe med diverse forsøk og eksperimenter. Noe av tiden skal også holdes av til prosjekter ved nødstilfeller, som oljesølet til Deepwater Horizon i 2010.
(Kilde: The Atlantic)