Tek.no

Nyhet

Spotify lansert i USA

Men utfordringene står i kø for svenskene

Arsæll Benediktsson
15 Juli 2011 11:00

Den populære musikktjenesten Spotify ble lansert i Sverrige i 2008, men har hittil kun vært tilgjengelig i Europa. Det skal nå være 1,6 millioner betalende Spotify-brukere, og totalt over 10 millioner registrerte brukere.

Lansert i USA

Nå er tjenesten blitt offisielt lansert i USA. Spotify har i løpet av de siste to årene prøvd å forhandle med amerikanske platekompanier, noe de har lykkes med. De skal i denne uken ha oppnådd enighet med Warner Music Group, melder avisen New York Times.

Spotify tilbyr lignende vilkår som de gjør i Europa, nemlig tilgang til abonnementbasert musikk. Én gratis reklamebasert utgave, én reklamefri utgave for 5 dollar per måned, og én premium-utgave for 10 dollar per måned.

Premium har en rekke fordeler som at brukerne får musikktilgang via mobiltelefoner, bedre lydkvalitet, og muligheten til å lagre noen låter lokalt på en PC eller andre enheter. Gratisutgaven blir i første omgang kun tilgjengelig via invitasjoner, mens betalutgavene er tilgjengelig med en gang.

Mange konkurrenter og utfordringer

Utfordringene står i kø for Spotify, blant annet via antallet etablerte konkurrenter. Det finnes allerede en rekke tjeneste som ligner, blant annet Rhapsody, Rdio og MOG.

Et av problemene med Spotify er at plateselskapene mener Spotify ikke er en god foretningsmodell, hverken for artister, plateselskaper eller opphavsmenn, noe plateselskaper i Norge har reagert på. Spørsmålet er nå om avtalene med amerikanske plateselskaper skaper lignende problemer i USA.

Vil Spotify lykkes i USA?

Flere analytikere og ledere i musikkindustrien som avisen New York Times har snakket med, mener Facebook er den største fordelen Spotify har, i hvert fall i USA. Musikktjenesten er allerede integrert i Facebook.

En annen fordel Spotify har over konkurrenten er større hastighet på musikk-streaming, noe de klarer ved bruk av «peer-to-peer»-nettverk fremfor klient-tjener-nettverk.

(Kilder: Spotify, New York Times)

Les også
Knallsuksess for Spotify
Les også
Vil fjerne kopibeskyttet materiale
Les også
Spotify utfordrer Apple
Les også
Slutt på ubegrenset gratislytting i Spotify
annonse

Les også