Foreslår P2P-nettverk for å gi global tilgang til Netflix-innholdet

Sjef for kryptert e-posttjeneste vil gjøre det enkelt å beholde både sikkerhet og Netflix-tilgang.

Forkortelsen VPN har de siste årene blitt kjent for langt flere enn bare de sikkerhetsorienterte blant oss. Grunnen er at å koble til en datamaskin langt, langt borte har kunnet gi tilgang til innhold på internett som kun skal være tilgjengelig for innbyggere i andre land. Men de siste månedene har strømmetjenesten Netflix sperret for stadig flere slike løsninger.

Nå melder Forbes.com at det kan finnes en vei rundt disse sperrene, og den er overraskende enkel. Alt handler om å dele på hverandres nettilkoblinger.

Enkelt å gjenkjenne tilkoblinger fra datasentre

Andy Yen er sjef for den krypterte e-posttjenesten ProtonMail, og dermed svært opptatt av sikkerhet, og dermed handler ikke en VPN-tilkobling bare om tilgang på innhold. Tvinges du til å koble ned VPN-tjenesten din, er du i praksis tvunget over på en mindre sikker tilkobling.

En VPN-løsning handler i praksis om å kjøpe seg kryptert nettaksess gjennom et datasenter, og tjenestene var i utbredt bruk også før tjenester som Netflix begynte med geoblokkert innhold. At bruken har vokst voldsomt skyldes at disse serverne gjerne også står i andre land, og at tilkoblinger gjennom dem dermed får presentert annet innhold.

Ulempen med å bruke et stort datasenter i utlandet som nettleverandør er imidlertid at du ikke er alene. Det kan være lett å gjenkjenne mange samtidige tilkoblinger som kommer fra samme sted. Mange IP-adresser i samme område (IP-range), mange tilkoblinger fra samme IP eller bare informasjonen om hva slags type eier et utvalg IP-adresser har, kan gjøre det enkelt å blokkere ut hele tjenestetilbyder for selskaper som Netflix.

Mer risikabelt å blokkere private tilkoblinger

Yen mener også å være sikker på at det handler om nettopp IP-blokkeringer når Netflix kutter stadig flere VPN-tilbydere. Han skal nemlig ha lagt merke til at flere IP-adresser fra samme tilbyder har mistet tilgangen på samme tid. Dermed hevder Yen å være 99 prosent sikker på at det er slik det virker, til tross for at Netflix selv ikke sier så mye om akkurat hvordan blokkeringen foregår.

Dersom man i stedet fikk tilgangen via et bruker-til-bruker-nettverk (P2P), der alle involverte adresser var private oppkoblinger, ville ikke en strategi som gikk ut på å blokkere større mengder IP-adresser blitt like enkel lenger. Da risikerer nemlig tjenestetilbyderen å blokkere egne kunder, altså personene foran datamaskinen du låner tilgang gjennom. Et datasenter har normalt ikke så stort behov for tilgang på tjenester rettet mot privatmarkedet.

Ifølge Forbes skal en slik løsning være gjennomførbar, med tanke på at det allerede finnes en mengde P2P-nettverk i drift. Men helt ukomplisert er det likevel ikke.

Blir de amerikanske tilkoblingene overbelastet?

Det er viden kjent at det er den amerikanske Netflix-forsiden som har mest innhold, og dermed risikerer man en sterk overvekt av tilkoblinger mot de amerikanske «serverne» i nettverket, mens tilkoblinger mot andre Netflix-markeder vil være i mindretall. Denne ubalansen skal likevel la seg avhjelpe ved at man bygger inn en form for køprising i systemet, der det koster (mer) å bruke det i perioder med mye trafikk.

Tjenesten Hola skal visstnok allerede ha en liknende løsning basert på P2P-teknologi, men det er en del usikkerhet rundt personvernet i løsningen, og hvorvidt tjenesten faktisk er godt kryptert. Ifølge Yen hadde det beste vært om en slik teknologi var basert på åpen kildekode, og hadde konstant kryptering på trafikken.

Skulle andre former for «tilgangssurfing» enn dagens VPN-tilkoblinger bli utbredt, spørs det likevel hvor lang tid det vil ta før Netflix treffer andre forholdsregler for å få bukt med «tilgangstyveriet».

Netflix vet allerede hvor vi bor

Egentlig er det litt underlig at Netflix ikke allerede baserer seg på nasjonaliteten til betalingskortet som er i bruk, eller tar høyde for at det gjerne tar ganske mange timer å komme seg fra USA til Europa. Å surfe mellom tjenestens mange forsider med bare sekunder mellom hver tilkobling har tidligere ikke vært noe problem, mens teleporteringen som skal til for at behovet for så raske bytter faktisk oppstår ikke er oppfunnet ennå.

Bruker du stadig Netflix-forsider utenfor Norge? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Det er ikke bare dårlig nytt å hente for Netflix-brukere for tiden. Nå går det nemlig rykter om at tjenesten skal lage en såkalt offline-modus, der du kan laste ned innholdet du vil ta med deg på tur.

Les også
Med denne koblet til maskinen din kan du bruke åpne WiFi-nett, helt anonymt
Les også
«Det virker som du bruker en unblocker...»
Les også
Denne Netflix-nettsiden er bedre enn originalen
Les også
Nå blokkerer Netflix for brukere med VPN
Les også
Slik får du tilgang til Netflix’ hemmelige kategorier
annonse