Tek.no

Nyhet

Svenskene forbyr deg å legge ut bilder av deres offentlige kunst på nettet

Fersk dom kan gjøre det problematisk å dele feriebildene fra Sverige med andre.

Jacob Truedson Demitz / Kevin Jacobsen
7 Apr 2016 09:52

Högsta domstolen hos vårt broderfolk i øst – tilsvarende Norges Høyesterett – sier i en fersk dom at det ikke er noen åpning i lovverket for å legge ut bilder av offentlig kunst på Internett.

Verkene er da beskyttet av opphavsretten, noe som vil si at du i teorien må be om tillatelse eller betale fra kunsteren dersom du har fått med en statue eller annen kunst på Sverige-turbildet du har tenkt å legge ut på Facebook. Hvis ikke, bryter du loven.

Årelang konflikt

Bakgrunnen for det svenske rettsvesenets nyvunne kunstinteresse ligger i at BUS (Bildupphovsrätt Sverige) – en opphavsrettsorganisasjon for svenske kunstnere – saksøkte Wikimedia Sverige i 2014. Wikmedia jobbet nemlig da med å tilgjengeliggjøre denne kunsten på den åpne nettsiden Offentligkonst.se.

For bildene av den offentlige kunsten ønsket BUS å inngå en avtale om kompensasjon for sine medlemmer, noe Wikimedia Sverige ikke ville gå med på.

Resultatet av det hele ble noen runder i domstolene, og nå har altså Högsta domstolen konkludert med at det å tilgjengeliggjøre offentlig kunst for allmenheten på nettet er fy-fy, i hvert fall så lenge kunstnerne ikke først blir spurt om tillatelse eller får betalt.

«HD:s utslag är mycket viktigt för Sveriges bildkonstnärer som behöver ersättning för sitt arbete. För konstnärerna är varje utbetalning från Bildupphovsrätt ett reellt ekonomiskt tillskott. Det handlar om vem som bestämmer över konstnärernas verk; konstnärerna själva eller de stora aktörerna på internet», skriver BUS på sine nettsider.

Argumentet om at offentlig kunst allerede er kjøpt og betalt av det offentlige nettopp for å være allment tilgjengelig, ser ikke ut til å ha gått inn hos BUS og kunstnerne de representerer.

Litt problematisk

Et bilde som dette kan være ulovlig å legge ut på Facebook uten å klarere det med kunsteren først.
Shutterstock

Den spesielle dommen lager naturligvis problemer for Wikimedia Sverige, men det stopper jo ikke der heller. På papiret må jo da alle som tar bilder av offentlig kunst i Sverige og gjør disse allment tilgjengelig spørre kunstnerne om lov eller betale vederlag.

Sånn sett er det ikke så merkelig at Wikimedia Sverige er «respektfullt uenig» med domstolen.

Det kan bli en kjedelig jobb å måtte sensurere alle feriebildene fra Stockholm...
Shutterstock/Niklas Plikk, Tek.no

– The Wikimedia Foundation respekterer kunstnernes rett til å ha styring på sine verker, men kunstnere som ønsker å ha kontroll på alle avbildingene av kunsten har muligheten til å sette verkene på private plasser. Folk bør fritt kunne nyte og dele utsikten mot offentlige monumenter og landskap, mener Wikimedia.

De peker for øvrig også på panoramafriheten (freedom of panorama), som i de fleste oppegående land tillater framstilling av bilder og film av landskaper med arkitektur, utsmykninger og skulpturer.

Svenskene har jo «harddiskavgiften» også:
Nå må de betale kopieringsavgift på absolutt alt >>>

(Kilde: TheNextWeb)

Les også
I Sverige kan du nå handle i en butikk som er helt ubemannet
Les også
Nettleverandører slipper å blokkere piratnettsteder
Les også
Sverige dropper overgang til DAB+
Les også
Sverige gruser Norge på bredbånd
annonse

Les også