Til hovedinnhold

Møt Kaveri, AMDs viktigste prosessor på årevis

Vi fikk se nye prosessorfamilier, nye skjermkort og en rekke andre nyheter.

Hardware.no/Las Vegas: Etter lang tids rykter og ventetid har nå AMD vist frem den ferdige produksjonsmodellen av deres kommende prosessorserie, Kaveri. Som vi tidligere har meldt kommer den i salg 14. januar, og blir fullspekket med AMD sine nye og gamle teknologier; og kan være selskapets aller viktigste prosessor noen gang for å komme ovenpå i konkurransen mot Intel.

Fra Radeon-familien med skjermkort har selskapet hanket inn både grafikkkjerner og TrueAudio, som innebærer at Kaveri vil komme utstyrt med den samme dedikerte lydprosessoren som skjermkortene deres. Støtte for selskapets Mantle-verktøy, som skal gi store ytelsesforbedringer i alle spill som tar i bruk dette, er selvsagt også på plass.

– Kaveri ser enestående ut

sitat"Kaveri har ikke integrert grafikk. Kaveri har Radeon-grafikk."

Lisa Su, AMDs senior visepresident og sjef for globale forretninger, presenterte Kaveri på en lukket pressekonferanse. Hun påpekte at når de fleste tenker på integrerte grafikkløsninger i prosessorer, tenker de at slike kanskje kan kjøre eldre spill – før hun startet opp Tomb Raider direkte fra en maskin som kun hadde en Kaveri-prosessor på innsiden.

– Dette er et spill som de fleste spillere ikke engang vil vurdere å kjøre på en integrert grafikkløsning, men Kaveri har ikke integrert grafikk, Kaveri har Radeon-grafikk. Det lar oss kjøre dette toppmoderne spillet med mer enn 30 bilder i sekundet, fortalte hun fornøyd, mens håret til Lara Croft flagret over storskjermen med tilsynelatende god oppløsning og detaljnivå.

Det er nettopp dette som gjør Kaveri så spesiell for AMD. Selv om både AMD og erkerivalen Intel har hatt integrert grafikk i prosessorene sine en god stund, er det nemlig først med denne lanseringen at AMDs systemprosessorer ser ut til å kunne dra nytte av ekspertisen de sitter på i grafikkavdelingen som lager Radeon-skjermkort.

– Vår mest avanserte prosessor noen gang

Den nye Kaveri-familien fra AMD kommer offisielt for salg 14. januar.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Su omtalte da også Kaveri som AMDs mest avanserte prosessor noensinne, og fortalte at den er deres første APU med HSA, eller heterogen systemarkitektur. Dette innebærer blant annet at CPU-kjernene og grafikkjernene kan dele på systemminne, og nettopp HSA er et stort satsingsområde for AMD.

Kaveri får støtte for tredjegenerasjons PCI Express, og skal ha et effektforbruk på mellom 45 og 95 watt avhengig av oppsett og konfigurasjon. Brukere skal også kunne justere TDP for prosessoren selv.

Med fire CPU-kjerner og inntil 8 grafikkkjerner skal ytelsen ligge på inntil 856 GFLOPS, og sammenliknet mot Haswell-prosessoren i5 4670K fra Intel hevder AMD at Kaveri A10-7850K skal prestere 24 prosent bedre i PCMark, 87 prosent bedre i 3DMark, og 63 prosent bedre i Basemark CL – som måler henholdsvis systemytelse, grafikkytelse og utregningshastighet.

Storsatsing på lyd

I tillegg til at de ville demonstrere at Kaveri så fabelaktig ut til visuelle oppgaver, og visstnok skal yte svært godt på databehandlings- og utregningsfronten, blir det bare mer og mer åpenbart at AMD tar lydopplevelsen din på alvor. På plassen utenfor messeteltet hadde de nemlig fått montert opp en diger dome, som rommet høyttalere og projektorer i dyre dommer.

Med en Oculus Rift HD-prototype bør AMD TrueAudio virkelig få komme til sin rett. Det skal vi sjekke selv ved første anledning.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Projektorene var satt opp til å lage en virtuell verden på innsiden av domen, med et band av 3D-modellerte monstre man kunne dirigere rundt ved hjelp av håndbevegelser i luften. Lyden flyttet seg også tilsvarende etter hvor monstrene sto, og mens all grafikk ble tegnet opp av ett enslig AMD FirePro-grafikkort, sto en Kaveri-prosessor for alt annet.

I tillegg til denne domen hadde AMD klart å skaffe seg en prototype av den nye Oculus Rift med HD-oppløsning, som var koblet til en PC med TrueAudio på innsiden. Kombinasjonen av ekte 3D på både øyne og ører burde gjøre sitt for innlevelsen i spill, så vi kastet oss ivrig over demo-standen for å teste ut dette ved første mulighet.

Akkurat da vi skulle til å prøve ut oppsettet skrudde imidlertid Gibson-utstillingen like ved lydvolumet sitt opp til høyeste nivå og testet ut alle sine musikkinstrumenter samtidig, noe som overdøvet absolutt alt annet – inkludert hodesettet til AMD. Vi vil derfor komme tilbake med våre erfaringer fra akkurat denne demonstrasjonen senere i CES-uka, når gitaristene og trommeslagerne er passe utslitt.

Har ikke glemt grafikkortene

Matt Skynner viser frem AMD FirePro-innmaten i en Mac Pro arbeidsstasjon.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det var likevel rom for mer enn bare Kaveri og funksjonene denne byr på, og vi fikk blant annet en skikkelig smørbrødliste av selvskryt fra AMD.

Selskapet er veldig fornøyde med å ha blitt valgt av både Microsoft og Sony som maskinvareleverandører til de nye konsollene deres, og av Apple som grafikkleverandør til deres proffmaskiner; og selskapets grafikksjef Matt Skynner åpnet like greit en av de sylinderformede boksene for oss på scenen.

Så kom han med en litt mer overraskende avsløring: AMD har nemlig tre nye skjermkort for spill på vei til bærbare datamaskiner, og selskaper som Alienware og MSI har allerede begynt å montere disse i sine PC-er. Tekniske spesifikasjoner fikk vi ikke vite all verdens av, men det aller heftigste av de nye kortene, ved navn Radeon R9 M290X, kunne vi se at fikk til å kjøre Battlefield 4 over hele tre skjermer i Eyefinity, med oppløsningen 5760 x 1080 piksler.

I tillegg til dette skal det lanseres to juniorvarianter også, som vil hete Radeon R7 M265 og Radeon R5 M230. Med Radeon R5 introduseres dermed nok en serie i AMDs nye Radeon-familie, men heller ikke disse fikk vi vite noe om spesifikasjonene på.

Enda mer i vente

Det Lisa Su holder i hånden her er en fullverdig skrivebords-PC som AMD har satt sammen selv. Dette skal vi fortelle dere mer om i en egen artikkel.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

En rekke andre nyheter ble presentert under pressekonferansen, så som verdens første – om enn i overkant kjappe – demonstrasjon av Battlefield 4 med Mantle aktivert. Ifølge Skynner skal ytelsen med Mantle på et AMD-skjermkort være inntil dobbelt så høy som uten Mantle aktivert.

Vi fikk også ta en kjapp titt på en av Valves nye Steam Machine-PC-er med et Radeon R7 260-skjermkort inni, og fikk høre om nye SoC-teknologier som åpner for langt mindre og tynnere PC-er enn hva som er vanlig i dag.

Vi kommer tilbake med mer om disse tingene, og alt annet vi finner på CES, i løpet av uken. Innimellom legger vi også ut ting vi finner på Facebook, så pass på at du følger oss der for å se smakebiter på nyheter før de kommer ut.

Det er forresten mange nye Steam Machines på vei ut:
Se alle Valve sine nye spillmaskiner her »

Vi er på Facebook!
annonse