Tek.no

Nyhet

– «Fist bump» bør erstatte håndtrykket

Forskere mener at det vil redusere smitte av sykdommer.

Flickr
29 Juli 2014 11:25

Det finnes mange måter å hilse hverandre på. Den mest vanlige i verdenssammenheng er ett eller flere kyss på kinnet, men i USA og Nord-Europa er håndtrykket mest utbredt. Ellers er det kjent for de fleste at det å nikke eller bukke er å foretrekke i Japan og flere andre asiatiske land. Hilsemåter er imidlertid sosialt, kulturelt og geografisk betinget.

Blant uformelle hilsemåter i Vesten har «fist bump» (knyttneve mot knyttneve) de siste par årene blitt en sterk utfordrer til 80- og 90-tallsklassikeren «high five» (håndflate mot håndflate).

Nå viser en ny studie fra Aberystwyth University i Storbritannia at «fist bump» i stor grad er å foretrekke fremfor både håndtrykk og «high five», skriver Kotaku.

Langt mer hygienisk

Lignende studier har nok forekommet tidligere, men forskerne i denne studien har altså fokusert spesielt på «fist bump»-hilsemåten. Forsøket gikk ut på å dyppe en steril hanske ned i store mengder bakterier, og la den tørke. Deretter hilste en forsker med hansken på en annen forsker som hadde på seg en hel ren, steril hanske. Dette gjorde de flere ganger, og hilste på hverandre enten med håndtrykk, «high five» eller «fist bump».

Etter hvert forsøk ble den hansken som hadde vært uten bakterier, lagt i en løsning som gjorde det mulig å telle antall bakterier som hadde hoppet over.

Følg @teknofil_no på Twitter!

Resultatet viste at et håndtrykk overførte nesten dobbelt så mange bakterier som ved en «high five». En «fist bump» overførte derimot betydelig færre bakterier enn en «high five» igjen.

Vil håndtrykket bli avleggs i fremtiden?

– Kan redusere smittefare

Forskerne påviste også at jo lenger du holder et håndtrykk, eller for den saks skyld en «high five», desto flere bakterier skiftet hånd. «Fist bump» blir derimot nærmest frikjent som hilsemåte.

– Ved å gjøre «fist bump» til en akseptert hilsemåte, kan vi i vesentlig grad redusere overføringen av smittsomme sykdommer mellom individer, sier forsker David Whitworth, PhD, ved Aberystwyth University i en pressemelding.

– Det er usannsynlig at en hilsemåte uten kontakt vil kunne erstatte håndtrykket. Derimot, med tanke på å forbedre folkehelsen, vil vi oppfordre videre til å bruke «fist bump» som et enkelt og mer hygienisk alternativ til håndtrykket, sier Whitworth videre.

Studien bygger ifølge pressemeldingen videre på en oppfordring fra Journal of the American Medical Association (JAMA) om å forby håndtrykk på amerikanske sykehus.

USAs president Barack Obama har ved flere anledninger hilst på fremmede med en «fist bump». Ellers er det særlig utbredt blant unge, og dessuten mye brukt i idrett for å feire scoringer.

Hva er din foretrukne hilsemåte? Kommentér i forumet nederst på siden!

Vil et slikt smart-armbånd erstatte bankkortet ditt?
I fremtiden kan du overføre penger ved å «fist-bumpe» »

(Kilder: pressemelding via Kotaku)

annonse

Les også