Til hovedinnhold

– Regjeringen må stoppe DLD med en gang

IKT-Norge og Venstre med klar tale etter EU-dom.

Varg Aamo, Hardware.no

Reaksjonene på at EU-domstolen har erklært datalagringsdirektivet for ugyldig har ikke latt vente på seg. Både politikere og interesseorganisasjoner har kommet på banen med en klar og tydelig oppfordring til regjeringen: Stopp DLD med én eneste gang.

Venstres leder Trine Skei Grande var en av de aller første til å reagere. Hun sier rett ut at EU-domstolens avgjørelse må føre til at direktivet droppes i Norge.

Bakgrunn: EU-domstolen slakter datalagringsdirektivet »

– Personvernfiendtlig og næringsfiendtlig

Venstreleder Trine Skei Grande mener direktivet må droppes i Norge.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– EU-dommen må få konsekvenser for norsk politikk. Regjeringen må sørge for at vi ikke innfører det personvernfiendtlige og næringsfiendtlige datalagringsdirektivet i Norge, sier Grande.

Hun varsler også at Venstre vil legge frem forslag i Stortinget om å avvikle alle planer om å implementere direktivet i Norge.

Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, mener også at regjeringen umiddelbart må komme på banen. Han fastslår at vi ikke kan ha en situasjon hvor EU kaller direktivet ulovlig, og hvor Norge som eneste land i Europa innfører et likelydende lovverk.

– Det domstolen trekker frem er det vi har hevdet hele tiden. Nå har EU vært tydelige, og da er spørsmålet hva det får å si for Norge. Jeg håper regjeringen umiddelbart kommer på banen og sier klart og tydelig at de skal stoppe arbeidet med å innføre slikt lovverk, sier Waterhouse til Hardware.no.

– Må rydde opp i usikkerheten

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener regjeringen umiddelbart må avklare hva som skjer med DLD nå.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Waterhouse påpeker at bransjen allerede er i gang med forberedelsene til å starte datalagring i Norge. Internettleverandørene har nemlig i utgangspunktet en frist til 1. juli 2015, og da skal de være klare til å sette i gang. Han mener derfor det er svært viktig at de får beskjed om de skal fortsette å bruke tid og penger på disse forberedelsene.

– Det er nå veldig viktig å få en avklaring fra regjeringen, for å få ryddet opp i den usikkerheten mange føler om hvordan dataene deres blir lagret og brukt. I tillegg ligger det et press på bransjeaktørene, som sånn som det er nå må gjøre dette som domstolen sier er ulovlig. Men først og fremst har jeg en forventning om at regjeringen stopper prosessen nå, så vil man senere måtte se an hva prosessen videre i EU bringer, sier han.

Rundt om i Europa har det også kommer reaksjoner på domstolens kjennelse allerede, og vi trenger ikke gå lengre enn til Sverige for å se bransjeaktører som nærmest jubler. I en egen pressemelding forteller blant annet Tele2 i vårt naboland at de ønsker beslutningen velkommen, og sjefsjurist Stefan Backman mener myndighetene må ha gode muligheter til å drive etterforskning – men ikke for enhver pris.

Hardware.no har vært i kontakt med samferdselsdepartementet, og vi kommer tilbake med deres svar så snart som mulig.

Selv metadata kan røpe mye om deg:
«Datalagringsdirektivet» avslørte sykdom, abort og våpenkjøp »

Mer om
annonse