Til hovedinnhold

Youtube satser stort på 4K-oppløsning

Får med seg giganter som Samsung, LG og Sony på laget.

Shuttestock / Sony / Youtube

YouTube slår seg sammen med en rekke elektronikkgiganter for å vise frem sin nye satsing på 4K under den kommende CES-messen i Las Vegas. Sammen med selskaper som LG, Panasonic og Sony skal de gi deg en forsmak på hva du har i vente fra strømmetjenesten, melder Gigaom.

Det Google-eide selskapet skal benytte en helt ny kodek, VP9, til å vise deg innhold i den skyhøye oppløsningen. Denne kodeken er det Google selv som har utviklet, og er ment som et åpent alternativ til den kommende H.265-standarden.

Jobber tett med mange tungvektere

YouTube har valgt å gå bredt ut med sin nye 4K-støtte. I et dokument forteller selskapet hvilke samarbeidspartnere som skal støtte den nye kodeken, og her finner vi brikkeprodusenter som ARM, Intel, Broadcom og Marvell.

Samtidig har de fridd til flere hjemmeelektronikkgiganter som blant annet Samsung, Sharp og Toshiba – i tillegg til at de skal vise 4K på LG, Panasonic og Sony sine stander under messen i Las Vegas.

Dermed er det duket for at du vil kunne se YouTube-snutter i 4K-oppløsninger på en rekke plattformer. I et intervju til det amerikanske nettstedet poengterer Francisco Varela, YouTube sin globale samarbeidsdirektør, at det ikke er snakk om en ny kodek-krig. Og han lar dermed døren stå på gløtt for fremtidig implementering av H.265 i YouTube.

YouTube har forøvrig et par 4K-filmer tilgjenglig i dag, men ingen av disse følger en håndterlig standard som er egnet for strømming over Internett. Med ny kodek på plass, og mange sterke samarbeidspartnere, er det duket for en langt mer fruktbar 4K-opplevelse.

Gjør det enklere å strømme HD

Ved å ta i bruk den nye VP9-kodeken åpner man ikke bare muligheten for å strømme innhold i 4K. Den gjør også at det vil kreve langt mindre båndbredde å strømme vanlig HD i fremtiden.

På lik linje med den kommende H.265-standarden, vil også VP9-kodeken halvere behovet for båndbredde for å se video via for eksempel Youtube.

Ifølge YouTube vil de kommende brikkesettene først finne veien til PC-er og mobiltelefoner. Du må mest sannsynlig må vente til 2015 før du ser de første TV-ene som har støtte for 4K-oppløsning fra YouTube i butikkhyllene.

YouTube er ikke alene om å lansere sine fremtidige 4K-planer på CES:
Les om hvordan Netflix vil gi deg House of Cards i 4K allerede i februar »

(Kilde: Gigaom)

annonse