Saksøker Apple for at skjermen på iPhone X er mindre enn oppgitt

Advokater i California forsøker nå å ta Apple til retten på bakgrunn av måten de markedsfører telefonene i iPhone X-serien på.

Da Courtney Davis kjøpte sin iPhone Xs, trodde hun ifølge saksdokumentene nemlig ikke at den ville komme med noen skjermleppe øverst, slik en del av markedsføringsbildene til Apple kan gi inntrykk av.

I søksmålet hevder Davis sammen med medsaksøker Christian Sponchiado at Apple bevisst lyver om skjermspesifikasjonene på iPhone X, Xs og Xs Max. De forsøker nå å få gitt søksmålet status som gruppesøksmål, og på den måten ta Apple til retten på vegne av alle kunder som er misfornøyde.

CNET og Business Insider er blant mediene som har rapportert om søksmålet, som har flere punkter.

Mindre skjerm enn annonsert

Slik markedsfører Apple sine nye telefoner. Det er blant annet påstanden om heldekkende skjerm søksmålet tar opp.

Det hevder at Apple lyver om selve skjermstørrelsen ved å ignorere at hjørnene er avrundet. For eksempel har de målt iPhone X-skjermstørrelsen til 5,6875 tommer i stedet for 5,8 tommer, som Apple selv hevder.

Saksøkerne mener også at Apple lyver om selve oppløsningen på skjermen. iPhone X har en oppgitt skjermoppløsning på 2436 x 1125 piksler, men ifølge søksmålet dreier det seg ikke om «ekte» piksler med rød, grønne og blå subpiksler.

I stedet skal iPhone X ha kun to subpiksler per piksel, som får saksøkerne til å dra konklusjonen om at iPhone 8 Plus i praksis har en bedre skjerm enn iPhone X, da den har et større antall subpiksler.

Sikkerhetssone

Sikkerhetssonen i topp og bunn av skjermen gjør at det oppgitte pikseltallet er feil. Det gjelder også fordi skjermleppa tar bort en del piksler, ifølge saksøkerne.

Søksmålet peker også på at den oppgitte skjermoppløsningen er villedende på grunn av at skjermleppa øverst gjør en viss andel av skjermen «ubrukelig». De viser blant annet til at Apple ber apputviklere om å ta hensyn til den såkalte «sikkerhetssonen» hvor innholdet kan vises i sin helhet.

Denne sonen inkluderer ikke 264 piksler i høyden i toppen av skjermen og 102 piksler i bunnen av skjermen. På bakgrunn av dette er maksimalt brukbart areal «omtrent 2195 x 1125 piksler».

Apple har ikke svart på verken CNet eller Business Insiders henvendelser. Vi har også tatt kontakt med Apples norske pressekontakt, foreløpig uten respons.

Les også
Apple saksøkt for å kutte laderstøtte
Les også
Apple må slutte å selge iPhone 7 og iPhone 8 i Tyskland
annonse