Til hovedinnhold

Huawei kan slå Samsung på målstreken

Rykter om fleksibel mobil fra det kinesiske selskapet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fra å ha hatt nær uforstyrret dominans i mobilmarkedet har Samsung de siste par årene blitt presset stadig hardere av kineserne i Huawei. Kvaliteten på Huawei-telefonene har økt drastisk og raskt, og nå kan produsenten være klar for et nytt sjumilsskritt; fleksible telefoner.

Både Samsung og LG har lenge snakket om fleksible mobilskjermer. Spesielt ryktene om en fleksibel mobiltelefon har vært hardnakkede og surret og gått i mange år allerede. Men siden volumet på disse ryktene har økt i det siste virker det sannsynlig at Samsung er forholdsvis nære ved å slippe telefonen som har fått ryktenavnet Galaxy X.

The Verge melder at Huawei nå jobber for å komme Samsung i forkjøpet med et slikt konsept. Det blir i så fall en begrenset produksjon, skal vi tro på ryktene. Slår de til kan vi kanskje vente oss en slik modell allerede i løpet av 2019.

Hva vil en bøyelig mobil være?

Det er flere år siden Samsung første gang viste frem sine fleksible skjermer. Siden har ryktene om bøyelige telefoner fra Samsung gått jevnt og trutt. Kanskje kommer Galaxy X til neste år, men det kan hende Huawei likevel blir først. Bilde: Samsung

Huawei har tidligere hentet skjermer fra litt ulike leverandører - inkludert Samsung. Men The Verge regner med at denne skjermen vil komme fra et annet kinesisk selskap; BOE - Beijing Oriental Electronics.

Akkurat hva man skal oppnå med en bøyelig eller brettbar skjerm er ikke åpenbart. Enn så lenge virker de mest lovende idéene å handle om foldetelefoner der man kan brette ut skjermen til å bli nærmere nettbrettstørrelse enn telefonstørrelse.

Blant de mer futuristiske fremtidsvisjonene er løsninger som sammenrullbare mobiler og liknende. Men akkurat hvordan disse skal brukes virker usikkert - å trykke på en tynn skjermfilm som vanligvis bor på en rull er ikke nødvendigvis spesielt ergonomisk.

Må Samsung opp med innovasjonstakten?

Galaxy S9 skapte bølger da den kom, men Huaweis P20 Pro kom kort tid etter og stjal mye av rampelyset på grunn av sitt fabelaktige trippelkamera.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I etterkant av Galaxy S9-lanseringen meldte mobilsjef i Samsung, DJ Koh, at selskapet ville fokusere mer på brukeropplevelse enn på innovasjon fremover (Sammobile.com). Uttalelsen kunne neppe falt på et dårligere tidspunkt; kun uker senere dukket Huaweis P20 Pro opp, med et kamera som stjal mye av oppmerksomheten fra S9-kameraet og den mekaniske blenderen Samsung skrøt av.

At Huaweis toppmodeller også har vesentlig større batteri enn det som er tilgjengelig i noen av Samsungs toppmodeller akkurat nå har nok også stjålet noen mulige kjøpere fra Galaxy-køen.

Nå er det kun et par uker igjen til Galaxy Note 9 skal lanseres. En lansering relativt tidlig i august er flere uker før normalen. Vanligvis legges Note-lanseringer rett rundt IFA-messen i Berlin og pleier å foregå rundt månedsskiftet august-september. Det spekuleres mye i om fremskyndingen skyldes svakt salg av Galaxy S9.

Samtidig pleier både Apples og Huaweis høstlanseringer å ligge relativt tett inntil Samsungs, så det kan også hende at det bare handler om å få tidsmessig avstand så ikke Samsungs toppmodell drukner i nyheter fra konkurrentene.

Samsung, Microsoft og Huawei?

Ett av ryktene i forkant av Note 9-lanseringen er at den kan få et batteri på 4000 mAh - samme størrelse som i P20 Pro. Dagens største batteri i en inneværende Note- eller Galaxy S-modell er på 3500 mAh.

Det er flere år siden Samsung viste frem de første prototypene på fleksible OLED-skjermer. Og skjermer som kan kalles fleksible er for lengst i produksjon, men de fleste legges under langt mindre fleksibelt glass i ferdige produkter.

Hvis Samsung nå slås på målstreken i et så langvarig prosjekt kan det bety enda sterkere konkurranse i mobilmarkedet.

Én ting virker sikkert; Huawei har alt bevist at de ikke hviler på laurbærene, og de nye telefonene markerer seg i salgslister verden rundt. Dette er neppe et godt tidspunkt å skru ned innovasjonstakten på.

PS! Det går også mange og sterke rykter om en mulig brettbar dings fra Microsoft.

Les mer om Microsofts Andromeda-prosjekt i denne artikkelen »

annonse