Til hovedinnhold

Nå slutter Macen å fungere om du reparerer selv

I et skriv fra Apple kommer det frem hvordan reparasjoner utført uten selskapets egne verktøy kan føre til ubrukelige Macer. Det skriver både Motherboard og MacRumors, som har fått tak i hvert sitt dokument.

Dokumentet, som er sent ut til Apples autoriserte verksteder forrige måned, forklarer at reparasjoner som skjer uten at en ny type proprietær programvare fra Apple får etterkontrollere statusen til Macen vil gi en uferdig reparasjon og «et system som ikke fungerer».

Ettersom den nevnte programvaren bare distribueres til Apples godkjente verksteder kan dette få store følger for uautoriserte reparasjonsbutikker og betyr dessuten at ingen selv kan reparere sin egen Mac lenger.

Gjelder alle Macer med sikkerhetsbrikke

Pekeplaten er noe av det uautoriserte Apple-reparatører ikke kan røre uten å «ødelegge» Macen din.

Apple-programvaren kalles «Service Toolkit 2» og er et diagnoseverktøy som må kjøres på alle Macer med sikkerhetsbrikken «T2» om bord etter en reparasjon.

Helt spesifikt må programvaren kjøres dersom deler som skjerm, hovedkort, tastatur, pekeplate eller Touch ID-sensor byttes på en MacBook Pro. For iMac Pro-maskiner må diagnoseverktøyet kjøres etter bytte av hovedkort eller lagring.

– Vil ha strengere kontroll

Apple har ikke uttalt seg etter at Motherboard publiserte sin artikkel. Nettstedet har imidlertid vært i kontakt med sjefen for iFixIt, som spesialiserer seg på å reparere datamaskiner.

Han uttaler til Motherboard at han bare ser to mulige grunner til hvorfor Apple nå gjør som de gjør: At de simpelthen vil holde enda strengere kontroll med hvem som får reparere produktene deres, eller at det skyldes sikkerhet.

Her viser nok iFixIt-sjefen til at Apple-produktene lagrer stadig mer kritisk og personsensitiv informasjon, som passord fingeravtrykk og betalingsdata. Man kan spekulere i om Service Toolkit 2 har funksjoner som sikrer persondata når maskinvare byttes, men som sjefen sier:

– Jeg har problemer med å se det logiske i en sikkerhetsmekanisme som ikke stoler på eieren av maskinen.

For som som nevnt kan heller ikke privatpersoner lenger fikse sin engen Mac om noe skulle skje.

Det er selvsagt også slik at et skjermbytte eller en ny pekeplate neppe utgjør noen sikkerhetsrisiko.

(Kilde: Motherboard)

annonse