Tek.no

Nyhet

Dette var de mest solgte bilene i juni

Hanne Hattrem, VG
1 Juli 2019 16:02

Det ble ingen rekord for Tesla i juni, men det ble likevel en meget solid avslutning på kvartalet.

2 993 Model 3 klarte de å levere ut i løpet av måneden, den nest beste måneden for noen bil i historien – kun slått av Teslas egen rekord i mars.

Model 3-salget nærmer seg nå kraftig salget av Model X i Norge, med henholdsvis 10 544 Model 3 mot 12 471 Model X. Om neste kvartal blir likt det vi akkurat har forlatt betyr det at Model 3 om ikke lenge vil gå forbi storebroren.

Sammenlikningen er kanskje ikke helt rettferdig ettersom Model X befinner seg i en helt annen prisklasse, men det sier likevel noe om hvor raskt Model 3 har funnet veien ut på norsk asfalt.

Mange e-Golf

Volkswagen-importøren har ellers drevet aggressive priskampanjer på e-Golf i det siste, med avslag opp mot 45 000 kroner, og det gir nok en god måned for tyskerne. 859 e-Golf ble nyregistrert i juni, som ga en andreplass på lista.

e-Golf er som kjent en bil som skal erstattes av nye ID.3 neste år. Leveransene av den skal starte neste sommer.

e-Golfens arvtager ID.3 er tilgjengelig for forhåndsbestilling i disse dager. Det selges likevel mange e-Golf.
Volkswagen

Svært få Niro

Ellers ser lista ut som den pleier å gjøre, med Nissan Leaf, Audi e-tron og BMW i3 på de neste plassene.

Merkbart fraværende er Kia e-Niro, med bare 54 nyregistrerte biler i juni. Kia varslet dessuten før helgen at leveransene resten av året vil bli ytterst forsiktige, med mellom 200 og 250 biler til sammen.

Konsernsøster Hyundai virker å ha noe bedre fart i Kona-leveransene, med 288 biler i juni. Hyundai har snart levert 2 000 Kona i år.

Her er lista over de 10 mest solgte elbilene i juni og de samme bilene så langt i år. Tallene er hentet fra nettstedet Elbilstatistikk.no, som henter tallene sine fra Statens vegvesen.

Totalt ble det solgt 15 352 nye personbiler i juni, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Det var en nedgang på 3,1 prosent fra juni i fjor.

Nullutslippsbilene hadde en markedsandel på 48,4 prosent, selvfølgelig godt hjulpet av Teslas solide leveringsmåned. Andelen var opp fra 25,1 prosent i juni i fjor. Så langt i år er nullutslippsandelen på rundt 45 prosent.

– Det er fantastiske tall. Vi fortsetter å vise verden at en utslippsfri bilpark er mulig så lenge vi har forbrukerne med på laget. Dette lover godt for Stortingets mål om 100 prosent fossilfritt nybilsalg innen 2025. Men å gå fra 45 til 100 prosent markedsandel på seks år skjer ikke av seg selv, sier Elbilforeningens nestleder Petter Haugneland i en pressemelding.

Foreningen oppfordrer regjeringen om ikke å rokke ved «hverdagsfordelene» til elbilister, og peker spesielt på bompenger som et viktig insentiv.

Hybridandelen faller

Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle nye personbiler var 55 gram per kilometer, ned fra 73 gram per kilometer i juni 2018.

Ellers fordelte drivlinjene seg slik:

Av bilene med hybriddrift utgjorde ladbare hybrider 42,3 prosent. Det ble også solgt én bil med hydrogendrift.

Dette var de 15 mest solgte bilene uansett drivlinje, ifølge OFV:

Det er verdt å merke seg at elbilstatistikk.no og OFV opererer med veldig ulike tall for Nissan Leaf både i juni og for året så langt.

Forklaringen er at en ganske stor andel av Nissan Leaf-salget i år har vært bruktimport, noe som er skilt ut i en egen statistikk hos OFV, forklarer produktsjef Pål Bruhn hos OFV.

annonse

Les også