Tek.no

Nyhet

Google kan erstatte Bixby på Samsung-mobiler

Søkegiganten skal være i samtaler med mobilprodusenten.

Finn Jarle Kvalheim
29 Juli 2020 14:50

Samsungs Galaxy S- og Galaxy Note-telefoner har de siste årene vært utstyrt med assistentfunksjonen Bixby. Løsningen likner på Google Assistant, men er Samsungs egen variant over temaet, og Bixby har aldri vært tilgjengelig fullt ut på norsk for norske brukere. Det til tross for at den har hatt sin egen dedikerte knapp på flere av telefonene Samsung har sluppet her.

melder Bloomberg at Google skal være i samtaler med Samsung om å la Google Assistent få ta over mye av jobben til Bixby på Samsung-telefoner. Hvis det blir virkelighet kan satsingen på Bixby i praksis være på vei ut, for Samsung. Og det betyr i så fall at nordmenn kan møtes av en assistent som snakker vårt språk når vi kjøper en ny Samsung.

Ingen bekreftelser

Hverken Samsung eller Google har uttalt seg om påstandene, som skal komme fra folk med kjennskap til prosessen.

– Som alle som lager Android-enheter står Samsung fritt til å lage sin egen applikasjonsbutikk og assistent. Det er én av de virkelig gode tingene med Android-plattformen. Selv om vi stadig snakker med partnere om å forbedre brukeropplevelsen har vi ingen planer om å endre det, forklarer en talsperson fra Google til Bloomberg.

– Samsung forblir dedikert til vårt eget økosystem og tjenester. Samtidig jobber vi tett med Google og andre partnere for å gi den beste mobilopplevelsen for våre brukere, siteres en talsperson fra mobilprodusenten på.

Altså i klartekst; ingen kommentar, men med flere ord fra begge hold.

Google har aldri likt tilpasninger

Fra tidligere har det flere ganger vært påstander i mediene om at Google ikke ønsker at mobilprodusenter, og ofte Samsung, skal gjøre store endringer i Android-systemet. Senest i vinter skal det ha vært upopulært med endringer i de grunnleggende byggesteinene i Android. Formålet var å gjøre mobilene sikrere, men det skapte i sin tur et nytt sikkerhetshull som gjorde mobilen potensielt mindre sikker.

Å endre på brukergrensesnittet eller funksjoner i Android har vært noe mobilprodusentene har brukt som en mulighet til å profilere seg. For eksempel er Samsungs Galaxy Note en av telefonene med størst endringer i brukergrensesnittet - endringer som er gjort for at pennen skal fungere så bra som den gjør, med sine egne menyer og funksjoner.

Samtidig har telefoner med mye programvare fra selve mobilprodusenten ofte vært plaget av få og trege oppdateringer etter slipp. For å bøte på den store fragmenteringen av ulike Android-versjoner på markedet, har Google gjort flere grep. Blant annet ved Treble-løsningen som skiller selve menyene fra systemet som ligger under, slik at sikkerhetsoppdateringer nå kan komme for alle telefoner via Google Play.

Den viktige språkstøtten

For Googles del handler regnestykket om å få inn mange brukere som ellers ville blitt presentert for Bixby på sin Google Assistant-løsning. For Samsungs del handler det om muligheten til å skape noe mer unikt som deres kunder forbinder med Galaxy-serien. Det er muligens også grunnen til at Bixby ble innført med egen tast som ikke kunne skrus av i Galaxy S8. Siden har løsningen blitt noen hakk mer fleksibel. Nå er det mulig å velge hvilken taleassistent du skal bruke på Samsung-mobiler, og den dedikerte Bixby-knappen er borte på nyere modeller.

Begrensningene språkstøtte legger på alt sammen har vært en liten hodepine for norske brukere av telefoner. Et eksempel på det har vi nylig skrevet om med tanke på Apples mobiltastaturer, der det engelske er svært annerledes enn det norske. Og en taleassistent som bare forstår koreansk og engelsk er noen hakk mindre nyttig for nordmenn enn en som allerede har full støtte for norsk. Da Google Assistant først ble sluppet på norsk var det også ganske store forskjeller i hvor mye den skjønte av kommandoer avhengig av om man brukte norsk eller engelsk språk.

Fasit på i hvilken grad Bixby er med eller ikke kan vi få allerede om få dager. Den 5. august er det ventet at Samsung lanserer sin nye Galaxy Note 20-serie i en internettoverført Unpacked-lansering.

annonse

Les også