Nyhet

Storbank hevder Tesla kan fremskynde Model Y-produksjonen

Har bedt taiwanske leverandører om å levere raskere enn opprinnelig planlagt.

Produksjonen av Tesla Model Y kan komme til å bli fremskyndet, ifølge Deutsche Bank.

Tesla ligger an til å starte leveransene av sin kompakt-SUV Model Y i løpet av første kvartal 2020, ifølge et notat fra Deutsche Bank.

Bankens analytiker Emmanuel Rosner skriver i notatet at rapporter fra deleprodusenter til Model Y i Taiwan kan tyde på at Tesla har framskyndet produksjonsplanene.

– De taiwanske leverandørene indikerer nå at Tesla akselererer ordrene sine for å gå inn i masseproduksjon hele seks måneder tidligere enn den opprinnelige planen. Dette vil bety at Model Y kan bli tilgjengelig for offentligheten i første kvartal neste år, skriver Rosner ifølge CNBC.

Det samme ser ut til å gjelde Tesla Semi, som også skal ha fått fremskyndet deleordrer. Den skal slippes i små kvanta i 2020, etter at Tesla opprinnelig hadde pekt på 2019 som lanseringsåret.

Betydelig fremskyndet

Opprinnelig var planen å starte produksjonen av Model Y på høsten neste år, men i en telefonkonferanse etter at de kvartalstallene ble sluppet nylig, opplyste Musk til investorer at de lå godt an og hadde flyttet masseproduksjonsvinduet fra høsten til sommeren i 2020.

Det kan selvfølgelig også hende at en fremskynding bare vil komme Tesla-ansatte og andre spesielt utvalgte kunder til gode. Med Model 3 var det disse som fikk utlevert bilene sine først, og det var kun snakk om noen få hundre biler – rundt seks måneder før utleveringene til øvrige kunder startet.

En slik fremskynding vil i tilfelle uansett bety at Model Y kommer på markedet i god tid før tøffe konkurrenter som Ford Mustang Mach-E, Volkswagens ID.4 og Skodas kommende produksjonsmodell av Vision iV-konseptet.

Musk har åpenbart stor tro på bilen selv.

– Jeg har faktisk kjørt lanseringskandidaten av Model Y selv, og jeg tror det kommer til å bli et fantastisk produkt og veldig godt mottatt. Jeg tror det er ganske sannsynlig at den kommer til å selge mer enn Model S, Model X og Model 3 samlet, sa Musk i telefonkonferansen.

Slik så egentlig lanseringsplanen for Model Y ut.

Fra drøye 450.000 kroner

I Norge kommer Model Y til å starte på cirka 455.000 kroner inkludert frakt og levering. Da får du versjonen med det største batteriet og bakhjulsdrift, med 540 kilometer WLTP-rekkevidde og 0–100 km/t på 5,8 sekunder. En versjon med firehjulsdrift koster 488.000 kroner, mens toppmodellen Performance koster 561.000 kroner.

I tillegg vil det komme en versjon med mindre batteri, såkalt Standard Range, men produksjonen av denne er ikke ventet å starte før tidlig i 2021, ifølge Teslas nettsider.

Selskapet har for øvrig ikke kommentert saken, og nettsidene deres opplyser fortsatt at produksjonen av Model Y ventes å begynne sent neste år.

annonse