Til hovedinnhold

Nå får Windows-brukere ny nettleser

«Edge» blir helt annerledes og får flere nye funksjoner.

Slik ser den nye Edge-nettleseren ut.

Tilbake i 2018 annonserte Microsoft overraskende at de ville skrote sin egen «EdgeHTML»-motor og heller implementere den mer utbredte Chromium-teknologien fra konkurrenten Google i sin Edge-nettleser.

Microsoft hadde den første versjonen av sin Chromium-baserte Edge-nettleser klar allerede i januar, men etter flere måneder med testing for de ekstra interesserte er klarsignalet gitt for at den skal rulles ut til alle med Windows 10.

Du får den automatisk

Utrullingen vil skje helt automatisk over de kommende ukene gjennom Windows Update, som altså er samme stedet du får alle andre sikkerhets- og funksjonsoppdateringer fra.

Når den nye Chromium-versjonen av Edge er installert vil den erstatte dagens Edge-nettleser.

Du kan se om du har den gamle eller den nye versjonen av Edge ved å kikke på ikonet dens.

Om du har Edge-ikonet til venstre betyr det at du ikke har fått den nye Edge-nettleseren ennå.

Får Chrome-utvidelser og flere nye funksjoner

Mens utseendet ligner en del på gamle Edge er det i den nye versjonen pusset opp for å se lettere og mer moderne ut, på linje med andre Windows 10-programmer.

Den største fordelen med den nye nettleseren er at du nå kan bruke alle utvidelser som er skrevet for Googles Chrome-nettleser direkte i Edge.

Av andre små hendige funksjoner kan du feste spesifikke nettsider til oppgavelinjen i Windows, opprette ulike profiler, aktivere «lesemodus» der forstyrrende elementer og bakgrunner fjernes, eller opprette egne «samlinger».

I sistnevnte kan du organisere innhold som bilder, tekstutdrag, lenker og notater mens du surfer. Det kan jo være kjekt om du planlegger en reise eller gjør «research» og ikke vil forlate nettleseren for å dumpe alt du finner i et tekstdokument eller på skrivebordet.

Det er også blitt superlett å justere sporingsinnstillingen. Fra innstillingsmenyen kan du velge mellom tre ulike nivåer av personvern som kontrollerer hvilke spor nettsider du besøker kan legge igjen på maskinen din og knytte til akkurat din datamaskin.

Som Chrome vil også nye Edge automatisk tilby seg å oversette nettsider som ikke er på norsk eller engelsk. denne funksjonen kan du imidlertid slå av i innstillingene.

Slik ser personverninnstillingene ut i nye Edge.

Synkronisert mellom Windows-maskiner

Google-tjenester, som er en svært integrert del av Chrome, er for øvrig byttet ut med enkelte Microsoft-tjenester i Edge. Blant annet får du muligheten til å synkronisere nettleserdata, som favoritter, bokmerker og «cookies» gjennom Microsoft-kontoen din. Slik kan du eksempelvis fortsette der du slapp om du bruker flere ulike Windows 10-maskiner.

Fremover vil den nye Edge-nettleseren oppdateres automatisk hver 6. uke. Dette til stor kontrast fra tidligere, der den stort sett ble oppdatert hvert halvår i forbindelse med at Microsoft slapp en ny stor funksjonsoppdatering til Windows 10.

Raskere og mer effektiv

Du kan også oppleve at nettsider laster inn litt raskere, eller at de av og til ser litt annerledes ut enn du er vant med. Dette skjer fordi nettsidene du besøker nå renderes av Chrome-motoren fremfor Microsofts nettlesermotor, som enkelte nettsider ikke er testet for eller støtter like godt.

For dem som bruker ARM-baserte enheter vil også den nye nettleseren være å foretrekke da den er skrevet spesielt for dette systemet og både kan spare batteritid og levere høyere ytelse.

Kan lastes ned nå

Om du vil prøve Edge «Chromium» før den blir tilgjengelig for deg via Windows Update automatisk, kan du laste den ned direkte fra Microsoft. Dersom du velger denne løsningen vil ikke den gamle versjonen av Edge bli skjult og arkivert, noe den vil bli når Windows Update-versjonen er klar for deg.

Første gang du starter nettleseren kan du enten importere historikk fra en tidligere versjon av Edge, eller hente dem og eventuelle nettleserutvidelser Chrome.

annonse