Symbian løsriver seg fra telefoner

Symbian på en Intel-PC. (Foto: blog.symbian.org)

Snart finner du Symbian i langt flere enheter enn bare mobiltelefoner. Symbian Foundation har planer om å utvide til alt fra surfemaskiner til GPS-er. Dette kan vise seg å bli en smart strategi for operativsystemet. I fjor tapte Symbian markedsandeler til Apples OS X og RIMs Blackberry OS. I tillegg trakk Motorola seg fra å bruke Symbian i det hele tatt.

– Det er mye interesse rundt netbooks (surfemaskiner), sier David Wood i Symbian Foundation til Businessweek.

Jobber med Symbian på andre enheter

Han forklarer at Symbian Foundation jobber mye med å få operativsystemet over på andre enheter, og at det er mange eksperimenter med dette allerede.

Hvorvidt vi får se annet enn mobiltelefoner med Symbian med det første er ifølge Wood høyst uklart. Dersom slike enheter får suksess kan Symbian fort bli en konkurrent til Windows Mobile og CE, Android og andre Linux-baserte operativsystemer. Wood sier også til Businessweek at dette vil få Symbian ut til flere produsenter enn Nokia, som i dag står for 90 prosent av alle Symbian-telefoner på markedet.

Symbian på storskjerm

Neste år kommer det nye Symbian-operativsystemet, som blant annet vil være tilpasset store skjermer. Dette kan gjøre Symbian attraktivt for PC-produsenter. I tillegg skal operativsystemet kunne kjøre på en rekke forskjellige brikkesett, i motsetning til i dag. Symbian kjører kun på brikkesett fra Texas Intruments og Qualcomm.

Nokia har blant annet fått Symbian til å kjøre på Intels Atom-brikkesett. Dette brukes i de fleste netbooks i dag, og vil trolig finne veien til mobiltelefoner og andre bærbare enheter etter hvert. Det var dog kun snakk om Symbian-grensesnittet S60, og ikke på full skjerm. Men Symbian på Atom-plattformen er allerede mulig.

Les mer om prosjektet på Symbian-bloggen »

Nokia til PC-markedet?

Det er slett ikke usannsynlig at Nokia vil utnytte den nye Symbian OS-versjonen til å ta steget over i PC-markedet.

Symbian på Atom er imidlertid ikke ferdigutviklet, men Wood tror at utviklermiljøet rundt operativsystemet vil ta seg av dette.

Du finner mer informasjon om den siste utviklingen hos Symbian Foundation på Symbian-bloggen »

(Kilde: businessweek.com, blog.symbian.org)

Les også
Symbian-brukere surfer nesten ikke
Les også
Her er Samsungs Android-menyer
Les også
Se bilder av Web OS
Les også
– Microsoft jobber med Iphone-rival
Les også
– Apple blir større enn Nokia
Les også
Her er Symbian-utfordreren
Les også
Symbian er ikke redd for Google-mobilen
annonse