Se alle GSM-antennene til Netcom og Telenor

Telenor og Netcom har i all tid ønsket å holde plasseringene på basestasjonene sine upublisert, ifølge NRK Brennpunkt. Dette skal være av forretnings- og sikkerthetshensyn. 

NRK Brennpunkt har imidlertid ført saken til klagenemda, og mener at plasseringene på basestasjonene må regnes som miljøinformasjon. 

Operatørene måtte gi etter

I fjor sommer måtte Telenor utlevere listene over basestasjonene sine, og Brennpunkt publiserte et kart med plasseringsinformasjon av alle Telenors basestasjonen. Nå har historien gjentatt seg for Netcoms basestasjoner, og et kart over begge operatørenes basestasjoner er publisert.

Du kan se kartet over basestasjonene på NRKs nettsider.

Enten du er bekymret for mobilstråling eller bare lurer på hvor basestasjonene står, kan du altså nå finne ut det med letthet. 

Er dette så lurt?

På en messe om mobilstråling i mai 2008 var det flere som mente det var noe psykisk som gjorde at mange ble syke av forskjellige typer elektromagnetisk stråling, for eksempel mobilstråling. 

Les mer om dette i refleksjonen: Er mobilstråling farlig?

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, mener kartet skaper debatt.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, mener at det nye kartet skaper en debatt - på godt og vondt.

- Noen ser på kartene at det er få basestasjoner der de bor og finner årsaken ved hjelp av kartet, andre mener de finner årsaken til at de har så vondt i hodet, sier Amundsen til Amobil. 

Amundsen har full respekt for at det finnes enkelte mennesker som blir syke av mobilstråling, trådløse nettverk, dataskjermer og andre elektriske artikler som avgir elektromagnetisk stråling. Han mener også at det kan påvirke andre psykisk.

- Dette skaper altså en debatt, og det kan føre til at folk tror de blir syke av basestasjonene.

- Glad for at dette blir offentliggjort

I utgangspunktet sier Amundsen på vegne av Telenor at de er positive til offentliggjøring av listene på generell basis. Han mener likevel at det blir galt at informasjonen skal publiseres av et medieselskap, og synes dessuten kartet må innholde all informasjon.

- Dette kartet tar ikke for seg 3G, repeatere, Network Norways mobilnett, Ices nett for mobilt bredbånd og trådløse nettverk. Kartet er bare et delbilde av situasjonen, sier Amundsen. 

Statens forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet, Post- og teletilsynet, har startet med å lage en lignende oversikt. Her er planen å lage et mer omfattende kart. 

- Vi synes det er viktig at et statlig organ som Post- og teletilsynet står for denne informasjonen, i stedet for et hvilket som helst medieselskap, sier Amundsen.

Flere antenner - mindre stråling

Det er ingen hemmelighet at du utsetter deg for mest stråling når du snakker i en mobiltelefon. Mobilen avgir mer effekt jo lenger du er unna en basestasjon, slik at den stråler mindre om det er flere basestasjoner i nærheten. Dette varierer fra 0,1 til 1 watt per kvadratmeter.

En basestasjon avgir 0,25 watt per kvadratmeter, men dersom du står ti meter unna opplever du bare en prosent av denne strålingen. 

Les mer om strålingen du utsetter deg for her »

Les også
Svindyre russiske samtaler
Les også
Mobilkryptering brutt og lekket på internett
Les også
– Er mobilstråling farlig?
Les også
MTU åpner nett i Drammen
Les også
Er mobilstråling farlig?
annonse